Egyhetes sztrájk készül a Volánnál

D MTZ20130105001
2016.09.23. 13:07

A Volán társaságoknál október utolsó napjától egy hetes sztrájkot hirdet az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége - írja az MTI. 

Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ), 2016. szeptember 5. napján felkérte a kormányfőt, hogy jelölje ki képviselőjét, akivel az AKSZSZ sztrájkbizottsága a sztrájk előtti kötelező hét napos egyeztetést lefolytathatja. A sztrájkbizottság az első tárgyalási napot, 2016. szeptember 15. napjára tűzte ki, de a miniszterelnökségtől a mai napig válasz sem érkezett és a kormány képviselője sem kezdte meg az egyeztetést a szövetséggel 2016. szeptember 15-én.

Az egyeztetés sikertelensége miatt, az AKSZSZ sztrájkbizottsága a sztrájk megtartása mellett döntött, amely 2016. október utolsó napjától számítva egy hétig fog tartani és országos szinten, hat régióban lesz a Volán munkavállalók körében meghirdetve. A dolgozók azt szeretnék elérni, ha három év alatt 50 százalékos bérfelzárkóztatásra kerülne sor a Volán-cégeknél. 

Az AKSZSZ pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál kérelmet terjesztett elő, melyben a Szövetség kéri az első fokú bíróságtól, hogy a sztrájk megtartásának jogszerűségét nem peres eljárásban állapítsa meg.