Elismeri az NGM, hogy nem igazán sikeres a külföldi online kaszinók elleni harc

2016.09.26. 13:28

Elismeri a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy eddig nem voltak igazán sikeresek a külföldi online szerencsejátékos oldalak betiltására irányuló törekvéseik, ugyanis most egy olyan törvényjavaslatot nyújtanak be, ami alapján az illegális online szerencsejáték szervezőket több pénzre bírságolhatnák és a bankszámlájukat is blokkolhatnák.

Az NGM közleménye szerint az illegális online szerencsejáték szervezők a Magyarországról származó tiszta játékbevétel után nem fizetnek adót az államkasszába, ezzel 10-20 milliárd forint közötti adóbevétel kiesést okoznak, a 2016 óta működő hazai játékosvédelmi rendszerben nem vesznek részt, a magyar játékosok játékszenvedélyének kezelési költségeihez nem járulnak hozzá, sőt még a hazai szerencsejáték és pénzmosás ellenes hatóságok számára is elérhetetlenek.

Jelenleg több mint 350 oldallal szemben van érvényben jogerős blokkoló határozat, a blokkolt oldalak elérhetőek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. "Ám a meglévő szabályok nem biztosítják kellőképpen a költségvetés és a játékosok védelmét, ezért további szigorításra van szükség" - írják.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor a blokkolt oldalak esetén lehetségessé válik,

  • hogy az illegális szerencsejáték szervező bankszámlájára ne érkezzen meg az átutalt összeg, mert el tudják majd érni, hogy a bank ne utalja át a pénzt magyarországi játékengedéllyel nem rendelkező szervező számlájára.
  • És a reklámok blokkolásért járó bírság 1 millió forintról 10 millió forintra, az internetes blokkolás végrehajtását megtagadó elektronikus hírközlési szolgáltató bírsága 100-500 ezer forintról 1-5 millió forintra emelkedik.

Az új rendszerben lehetőség lesz az ügyfél személyazonosságát igazoló okiratáról készített másolatnak megfelelő biztonsági elemekkel rendelkező, és a hiteles ügyfél-azonosítást biztosító, előzetesen auditált elektronikus hírközlő eszközön keresztül történő benyújtására az online szerencsejátékot szervező számára.

2015. október elsején életbe lépett a szerencsejáték-törvény módosítása, ami szerint online kaszinót is csak az üzemeltethet, akinek állami kaszinó-koncessziója van. Ez azt jelenti, hogy csütörtöktől csak Andy Vajna és Szima Gábor kereshet pénzt az online szerencsejátékokon, az ő cégeiknek van ugyanis ilyen engedélyük. Andy Vajna februárban már be is indította az első online kaszinóját.  A Las Vegas Casino Diamond Kft. egy 2008-ban alakult, magánkézben lévő finn szerencsejáték-platform szolgáltatóval, a Finnplay-jel kötött szerződést az első magyar online kaszinóra.