Retteghet a német gigabank

2016.09.26. 15:09

6,2 százalékos eséssel negatív rekordot ért ma el Deutsche Bank részvényeinek árfolyama, legutoljára a 80-as években esett ekkorát - írja a Bloomberg. A BBC szerint a bank részvényei idén eddig 50 százalékot estek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dollárt követelt nemrég a német Deutsche Banktól kártérítésként, mert a hitelválság előtt fedezet nélküli, úgynevezett toxikus kötvényeket forgalmazott. Ez több, mint a kétszerese annak az összegnek, amit a bank kifizetne. Az esés konkrét oka az lehet, hogy a befektetőket megijeszthette, hogy Angela Merkel német kancellár kizárta, hogy jövőre a választások évében kisegítsék a bajba jutott bankot.

A Deutsche Bank közölte, hogy nem számítottak arra, hogy Angela Merkel bele fog avatkozni az amerikai büntetésük ügyébe.A bank azt is közölte, hogy nincs szükségük tőkebevonásra, minden tőkemegfelelés szabályt betartanak. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint a bank még akkor is "jelentősen alul lenne tőkésítve", ha lenne elég pénzük a bírság kifizetésére.

Az amerikai kormány jogászai és a Deutsche Bank képviselői között tárgyalások folynak arról, hogy a bank rekord összegű büntetést fizessen amerikai ügyfeleknek, a 2008-as pénzügyi válság idejéből származó jelzálogkötvény-viták miatt. Az amerikai igazságügyi minisztérium azért perel, mert az általa képviselt ügyfelek szerint a német bank a válság kirobbanása előtt félrevezette a befektetőket, fedezet nélküli kötvényeket adott el nekik.

A nagy amerikai bankok egyébként már több milliárd dolláros kártérítéseket fizettek hasonló okokból. A legnagyobb kártérítést, 16,6 milliárd dollárt a Bank of America kapta, ötmilliárdot a Goldman Sachs, a többi nagybank - a Citigroup a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley - összesen 23 milliárd dollárt fizetett büntetésként és úgynevezett fogyasztói segítségként. Valamennyi bank elismerte, hogy korábban nem járt el tisztességesen. Az amerikai illetékesek más európai bankok - köztük a Credit Suisse, az UBS vagy a Royal Bank of Scotland - korábbi gyakorlatát is vizsgálják.