300 alatt az euró helye, mégsem engedik

2016.09.27. 16:08

Szeptemberben már a második hitelminősítő javította Magyarország besorolását, így a piaci környezet alapján egyértelműen erősödnie kellene a forintnak. Ehhez már csak az kell, hogy a Magyar Nemzeti Bank is lemondjon forintgyengítési terveiről. A jegybank részéről azonban továbbra sem látszik a fordulat, bár a piac akár hamar ki is kényszerítheti ezt – írja a Portfolio.hu elemzése.

A lap szerint minden alapvető makrogazdasági-pénzügy tényező a forint erősödését támogatja:

  • A folyó fizetési mérlegünk hatalmas pluszban van, a GDP közel 4 százalékát teszi ki. Ez nagyjából annyit jelent, hogy több jövedelmet termelünk meg külföldön, mint amennyit elköltünk. Ez pedig önmagában automatikusan erősíti a forintot, mert forintvételt generál a piacon.
  • A fokozatos felminősítések miatt egyes konzervatív külföldi befektetőknek kötelező lett magyar állampapírokat venniük (mivel hivatalosan most már biztonságosak és jól jövedelmeznek), ami szintén forintvételt generált.
  • A nemzetközi környezet, azaz a fejlett országok nagy jegybanki lazításai támogatják a feltörekvő devizák iránti keresletet, hiszen ezek jobb haszonnal kecsegtetnek.
  • Ha pedig növekszik a forint iránti kereslet, akkor emelkednie kellene az árának, azaz erősödnie kellene az árfolyamának.

A Portfolio az ING elemzésére hivatkozik, amely szerint a forint jelenleg 12-13 százalékkal kellene, hogy erősebb legyen. Az ING várakozásai szerint 2017 közepére 304-ig erősödhet a magyar fizetőeszköz az európai közös valutával szemben.

Ezt az elemzők szerint még az MNB sem tudja megakadályozni, bár szeretné. A jegybank ereje ugyanis csökkenőben van a piacon. Csak az akadályozhatná meg a jelentős erősödést, ha a fejlett országok, elsősorban az Egyesült Államok jegybankja elkezdene kamatot emelni.