Új Duna-híd épül Komáromnál

2016.09.27. 14:34

Új Duna-híd épül Komárom és Komárno (Révkomárom) között. A 600 méteres, egypilonos, ferdekábeles híd 50-180 kilométerrel csökkentheti a teherútvonalakat Magyarország és Szlovákia között. A beruházás jövő év elején indulhat – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az újabb híd célja Komárom jobb elérhetősége és tranzitforgalom-mentesítése, illetve a teherforgalmi kerülők leszűkítése.

A Komárom belvárosában található Erzsébet hídon jelenleg több korlátozás is érvényben van, így maximum 20 tonnás gépjárművek haladhatnak át, 30 km/h sebességkorlátozás mellett, a teherforgalom minimum 70 m-es követési távolság betartásával.

Így a teherforgalom Vámosszabadi–Medvedov irányából 53 km, míg Parassapuszta–Sahy irányából csak 180 km hosszú kerülővel tud áthaladni a magyar és szlovák határszakaszon, ezen segítene az új híd.

A megépülő híd a magyar oldalon az 1. sz. főutat köti össze a szlovák oldalon a 63.sz. főúttal. Az új közúti hídon 2×1 sávos főút vezet át, a meglévő vasúti hídtól 170 m-rel, a városközpontban lévő közúti Erzsébet-hídtól pedig 2,8 km-rel nyugati irányba épül meg.

Eredményes közbeszerzési eljárást követően a nyertes kivitelezővel szerződéskötés 2016 decemberében várható, a munkálatok 2017 év elején megkezdődhetnek.