Megint kavarnak az ingyenes nyelvórákkal

2016.09.28. 11:03

Az NGM mindent megmagyaráz

A délelőtt megjelent cikkünkre délután reagált a tanfolyamokat kitaláló nemzetgazdasági Minisztérium. Az NGM közleménye szerint valóban másik szakképző intézménybe iskolázzák be a KKV ügyintéző tanfolyamra felvett tanulókat, de csak akkor, ha az iskolában, ahová jelentkeztek, betelt a keretszám. Ez viszont csak nagyvárosokban fordulhat elő.

A minisztérium azt is írja, hogy az órákat nem a nyelviskolákban kell megtartani, Az órákat minden esetben a szakképzési centrumokban szervezik meg. A szakképzési centrumok tanárai a főigazgató és az igazgató döntése alapján vagy közvetlenül a centrumtól, vagy nyelviskoláktól kaphatnak felkérést az oktatásra.

Bár szeptember végéig el kellene indulniuk azoknak az ingyenes nyelvtanfolyamoknak, amelyeket a kormány kkv-k vezetőinek hirdetett meg és fizet ki, egyelőre úgy tűnik, se a tanárok, se a tanulók nem tudják, hogyan fog működni a dolog. 

A helyzet azóta sem javult, az Indexnek elküldött levelekből, amiket a szakképzési centrumok dolgozói egymásnak küldtek, az derül ki, hogy még mindig nagy a kavarás a rendszerben. Ezek alapján úgy néz ki, hogy

a tanulók nem is biztos, hogy ott fognak tanulni, ahová jelentkeztek, és a tanároknak is másik iskolákban kell megtartaniuk az órákat, mint ahol amúgy dolgoznak. 

Az egyik szakképzési centrum munkatársa arról ír egy levelében, hogy Budapesten

  • a szakképzési centrumok tanárainak egy nyelviskolába kellene elmenniük, és ott megtartaniuk az informatika- és vállalatvezetés-órákat este 5-től,
  • ráadásul a tanárok nem is a munkahelyüktől, hanem a nyelviskolától kapnák a kurzusok megtartásáért a fizetést, vagyis szerződniük kellene a nyelviskolákkal.

Ennek a szakképzési centrumok dolgozói nem örülnek túlzottan, mert ők úgy vállalták az extra munkát, hogy nem kell egy másik iskolába utazniuk, ráadásul nem is feltétlenül szeretnének szerződést kötni egy számukra ismeretlen nyelviskolával. Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a tanfolyamokat a szakképzési centrumoknak kellene megszervezniük, és a tanulóknak is a centrumoknál kellett jelentkezniük, ezért mindenki azt gondolta, hogy a nyelviskolák küldenek majd tanárokat a centrumokba, nem fordítva. 

Annak, hogy a nyelviskolákba kell menni, a tanfolyamra jelentkező vállalatvezetők sem örülnek feltétlenül. Vannak, akik azzal keresték meg a szakképzési centrumokat, hogy nem végezhetnék-e a kurzust inkább a centrumban, mert a nyelviskola, ahová járniuk kellene, sokkal messzebb van. 

Ahogy arról  korábban írtunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadta a szakképzési és felnőttképzési centrumoknak, hogy szervezzék meg a 300 órás tanfolyamokat a kisvállalkozások vezetőinek és más dolgozóinak, amelyben angolt vagy németet, informatikát és vállalatvezetést tanulhatnának, majd a végén OKJ-s papírt is kaphatnának a vállalkozók. Csakhogy a szakképzési centrumok tanárainak a múlt héten még fogalmuk sem volt, hogy hol, mit és hogyan kellene tanítaniuk a tanfolyam keretében, munkaidőn kívül.