Méregdrága, nincs sok értelme, de megépül a britek új atomerőműve

2016.09.29. 19:00

Aláírta a brit kormány és a fővállalkozó francia EDF energiakonszern az új délnyugat-angliai atomerőmű, a kínai közreműködéssel épülő Hinkley Point beruházási szerződéseit – írja a Guardian.

A Hinkley Point minden idők legdrágább atomerőműve lesz, potom 18 milliárd fontból (6400 milliárd forintos) tervezik felépíteni. A projektet korábban sokan bírálták a magas ár, a megtérüléssel kapcsolatos kételyek és a kínaiak jelenlétével kapcsolatos esetleges nemzetbiztonsági kockázatok miatt. 

Theresa May brit kormányfő korábban meg is próbált kvázi kifarolni a dologból, július végén ugyanis az erőműépítés jóváhagyását a tervezett aláírás előtt egy nappal váratlanul elhalasztotta. Azonban a kínaiak erre elég nyíltan megfenyegették a mostanában nagyon látványosan Peking kegyeit (és pénzét) kereső Londont, így végül beadták a derekukat.

A beruházás már most többéves késésben van: az eredeti átadási határidő 2017 volt, de az EDF finanszírozási problémái miatt már tavaly 2023-ra tették át a határidőt. 

Az EDF egy 3200 megawattos egységet épít, két reaktorral. Az erőmű az éves brit áramszükséglet 7 százalékát termeli majd meg; ez hatmillió háztartás áramellátására lesz elegendő.