Kevesebbet külkereskedünk

2016.09.30. 10:02

Visszaesett júliusban a külkereskedelmi aktivitásunk, főleg az uniós országokkal. Részletesebben a KSH szerint az exportunk euróban 5,4 százalékkal, az import ebben a viszonylatban 6,4 százalékkal csökkent. 

Ez meg is látszik a teljes mutatón, az összes exportunk így 3,4 százalékkal, az import 2 százalékkal csökkent.  Valamennyit magyaráz ebből, hogy idén júliusban kettővel kevesebb munkanap volt. Az EU-val bonyolítjuk egyébként a kereskedelmünk 79 százalékát. 

Az import csökkenését legfőképp az okozta, hogy a nagy itteni multik kevesebb motor- és gázturbina alkatrészt hoztak ide. 20 százalékkal kevesebb motor ment tőlünk is kifelé.

Viszont a rákaphatott valamire Mol valamire, ugyanis kőolajból és kőolajszármazékból 30 százalékkal több  érkezett. Talán az alacsony olajárak miatt vásároltak be, tavaly a Brent olaj ára júliusban nagyjából 10 dollárral volt magasabb júliusban.

Egyébként a félévben sem állunk rosszul, januártól júliusig az export értéke euróban 4,1 az import 4,8 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többletünk egyébként erős, a kivitel értéke júliusban 7,3 milliárd euró (2286 milliárd forint), a behozatalé 6,6 milliárd euró (2076 milliárd forint) volt.