Kolosszális összeget követel Ukrajna a Gazpromtól

2016.09.30. 21:16 Módosítva: 2016.10.01. 14:19

Két tételben, összesen 28,3 milliárd dollárt követel a Naftohaz Ukraini az orosz Gazpromtól a stockhomi nemzetközi döntőbíróságon. Az ukránok szerint 18,1 milliárd azért járna az orosz gázóriástól, mert vitatható volt a cég gázárképzése 2011 és 2015 között, 10,2 milliárd dollár pedig azért, mert 2009 és 2015 között nem teljesítette a tranzitgázszállítási kötelezettségeit az érvényes szerződésnek megfelelően – derült ki az ukrán vállalat 2015-ös mérlegéből, amelyet az Unian szemlézett.

Korábban Ukrajnán keresztül áramlott Európába az orosz földgázexport 80 százaléka, ezt a Németországgal közvetlen összeköttetést biztosító Északi Áramlat, majd a Belaruszon áthaladó vezetékek bővítése csökkentette töredékére. A Déli Áramlat megépítése nullázta volna le végleg, ez azonban az EU ellenállása miatt nem valósult meg. Moszkva ezután a Török Áramlat megépítése mellett döntött, ezt egy időre parkolópályára tették a megromlott orosz-török viszony miatt, ám idén nyáron a török elnök bocsánatkérése és az ellene megbukott operetpuccs után Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan ismét felelevenítették az alternatív gázvezeték megépítésének tervét.

Igaz, az ukrán követeléssel szemben a Gazprom 38,7 milliárd dolláros igényt állít, arra hivatkozva, hogy a take or pay-rendszerű szerződés ellenére Ukrajna csak a felhasznált mennyiségű gázért fizetett, nem használva ki a teljes kvótát, amelynek megvételére a szerződés szerint kötelezettséget vállalt. A pontos számok eddig nem voltak ismertek, a korábban 26 és 30 milliárd dolláros kölcsönös követelésekről volt szó.

Az elméleti összeg azonban tovább nőhet: a Naftohaz azt tervezi, hogy a Krím orosz annexiója miatt elveszített érdekeltségeiért is bírósághoz fordulna.