Varga Mihály összeveszett egy számsorral

2016.09.30. 13:33

Varga Mihály szerint az elmúlt napokban kijött versenyképességi rangsorbeli mélypontunk miatt vita volt az országban és médiában, írja a Portfolio

Nos, leginkább egyedül az NGM állította azonnal, hogy ez a lista semmit nem jelent, irreleváns, és nem mond el semmit a magyar állapotokról. Ők tudnak mondani olyan statisztikai adatokat, amik pont magasabbak a szomszédainknál, miért nem azokat nézik?

  • Nagyon érdekes, hogy Cséfalvay gazdaságstratégiáért felelős államtitkárnak, a Széchenyi terv egyik megalkotójának kifejezetten célja volt, az említett WEF versenyképességi rangsorban be tudjunk kerülni az első harmincba, mert az jól jelezné a a régiós vezető pozíciónkat. Mondjuk az igaz, hogy ment is Varga alatt a minisztériumból.
  • A leszállóág egy korább stációjában nagyon érdekes volt még a Matolcsy vezette NGM reakciója 2012-ben. Az akkori visszaesésre azt mondták, hogy a visszaesés tény, de a reformjaik igazi hatását majd pár év múlva élvezhetjük, akkorra fognak teljesen beérni. Az pedig most van, szóval nyilván messze nem csak Varga sara ez az egész.

Egyébként nem is nagyon értelmes pont a valaha volt legrosszabb eredményénél összevesznie a gazdasági miniszterünknek egy szimpla rangsorral. Ami, ha nem is számítana senkinek, akkor nem igyekezne napokon át magyarázkodnia miatta.

Jó, de mit néznek ténylegesen?

Önmagában tényleg nehezen értelmezhető egy ilyen rangsorbeli összetett index, olyat lehet mondani, hogy mondjuk egy átlagos, legálisan és európai alapértékek szerint működni kívánó cégnek mennyire teremtünk elviselhető környezetet nagyjából. Azaz egyes dimenziókban komolyabban eltérő szereplőkhöz képest. A helyezések trendje és nagyobb ugrásai viszont már jellemzően önmagukban is erős jelzések az ígéretes vagy épp a kifejezetten rossz gazdaságpolitikai irányokra.

Varga emellett bejelentette, hogy hiába nem számít és hamis az egész WEF versenyképességi rangsor eredménye, a "relatív pozíciónkkal nem vagyunk elégedettek". Ezért csinálna is majd egy versenyképességi tanácsot, egyelőre ismeretlen feladatokkal, jogkörökkel és szereplőkkel.