Visszaestek a termelői árak nyár végére

2016.09.30. 09:52

2016 augusztusában az ipari termelői árak átlagosan 2,8 százalékkal, ezen belül a belföldi értékesítési árak 3,3, míg az exportértékesítési árak 2,6 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a KSH friss adataiból

Az ipar belföldi értékesítésének árai 3,3 százalékkal csökkentek 2015 augusztusához képest. Ezen belül a feldolgozóipar árai 2,4, míg a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionáláséi – az energiahordozók világpiaci árcsökkenésének hosszú távú hatására – 6, százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítésben az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – az energiahordozók áralakulása miatt – 5, százalékkal csökkentek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor kis mértékű,  0,2 százalékos, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,1 százalékos emelkedést mértek.  

Az ipari exportértékesítés árai 2,6 százalékkal mérséklődtek tavaly ilyenkorhoz viszonyítva. Ezen belül a feldolgozóipari árak 2,2, a kis súlyt képviselő villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai – szintén az energiahordozók világpiaci árának csökkenése miatt – 13,5 százalékkal alacsonyabbak voltak.