Fitch: A politikusok jelentik a legnagyobb kockázatot

2016.10.03. 17:57

Erősödtek a magasan fejlett gazdaságok növekedési kilátásait terhelő kockázatok az elmúlt hónapokban, elsősorban a számos országban terjedő populizmus miatt, áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett új negyedéves világgazdasági helyzetértékelésében az MTI szerint.

A nemzetközi hitelminősítő 31 oldalas elemzése szerint a populizmus terjedésével megnőtt a magánszektorbeli beruházási aktivitást hátrányosan érintő politikai sokkok kockázata, és mindeközben egyre szűkül a jegybankok mozgástere a növekedés serkentésére.

A Fitch szerint a számos fejlett országban előretörő populizmus a kereskedelmi protekcionizmus terjedésének és az euróövezet szétforgácsolódásával fenyegető feszültségek növekedésének előjele lehet, és mindkét jelenség rontja a magánszektorbeli beruházások kilátását.

Úgy véltik, ha a novemberi amerikai elnökválasztást Donald Trump, a republikánusok jelöltje nyeri, kísérletet tehet az Egyesült Államok nemzetközi kereskedelmi kapcsolatrendszerének átalakítására. Trump már felvetette az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának lehetőségét, a mexikói importra 35 százalékos, a kínai importra 45 százalékos vámok kivetését helyezte kilátásba, és kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy vannak-e előnyei az amerikai tagságnak a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO).

A hitelminősítő szerint ha az amerikai gazdaságpolitika jelentős fordulatot vesz a kereskedelmi protekcionizmus felé, annak negatív következményei lennének az amerikai beruházásokra és a növekedésre, emellett felhajtaná az inflációt és a partnerországok részéről megtorló intézkedésekhez vezethet. Ugyanerre a kockázatra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői tanulmányukban kiemelték, hogy a ház legutóbbi globális kockázati felmérésében a válaszadók több mint harmada Trump elnökké választását a világgazdaságot fenyegető három legfőbb kockázati tényező közé sorolta, háromszor annyian, mint a cég előző kockázati vizsgálatában.

Az Oxford Economics több kockázati forgatókönyvet is kidolgozott, azt vizsgálva, hogy Trump egyes választási ígéreteinek valóra váltása milyen hatást gyakorolna az amerikai gazdaságra. A legborúlátóbb forgatókönyv feltételezései között szintén szerepel, hogy az Egyesült Államok 45, illetve 35 százalékos vámot vet ki a kínai és a mexikói készáruimportra. Ezután - ahogy az amerikai fogyasztók elfordulnak e két ország termékeitől - az amerikai piacra exportáló következő két legnagyobb feltörekvő térségi gazdaság, Dél-Korea és India termékeinek vámját is megemelik, egyaránt 20 százalékra.

A négy ország válaszlépésként ugyanilyen mértékű vámokat róhat ki az Egyesült Államokból importált termékekre. Az Oxford Economics modellje alapján e forgatókönyv megvalósulása esetén a cég által vizsgált ötévi előrejelzési távlat végére az amerikai GDP-érték 5 százalékkal lenne alacsonyabb az alapeseti prognózisban szereplő szintnél.