Hosszú válságra számítanak az oroszok

2016.10.03. 10:32

Az oroszok 82 százaléka érzi az orosz gazdaság hanyatlását saját mindennapi tapasztalatai alapján - írta a Kommerszant a független Levada Center közvélemény-kutatóintézet felmérését idézve. Két évvel ezelőtt, az olajár 2014 júniusában kezdődött lejtmenetének első hónapjaiban még csak 61 százalékuk látott gondokat a gazdaságban. Ennek ellenére szeptemberben a parlamenti választáson újra megválasztották a kormányzó pártot - írja a Napi.hu.

A felmérésben megkérdezettek

  • 18 százaléka mondta azt, hogy túléléséhez szüksége van az állam segítségére.
  • Ez az arány legutóbb a 2008-as globális pénzügyi összeomlás után volt ilyen nagy, és a válaszadók negyede szerint a jelenlegi válság nagyon sokáig fog még tartani.
  • Kicsit több mint ötödük úgy véli, hogy további legalább két év mélyrepülésre kell számítaniuk, miközben 17 százalék azok aránya, akik másfél nehéz évet várnak.

A felmérés sokkal inkább mutatja az emberek lelki-érzelmi állapotát, mint a valós gazdasági helyzetet - jelentette ki a független orosz szakszervezetek titkára, Alekszander Sersukov. Azt nem árulta el, hogy szerinte a benyomásoknál jobbnak vagy rosszabbnak tartja-e a valós helyzetet. 

Az orosz gazdaságot sújtja az adóbevételeket elapasztó alacsony olajár, illetve a Kreml ukrajnai beavatkozásai miatt elfogadott amerikai és uniós szankciópolitika. Ezek eredményeként tavaly 3,7 százalékkal zsugorodott a GDP, ami az idei első félévben tovább 0,9 százalékos mínusszal folytatódott.