Hatalmasat kaszált idén az útdíjfizetési szolgáltató

2016.10.04. 07:30

Idén a tavalyinál csaknem 15 milliárd forinttal többet, kétszázmilliárd forintot fizettek a személy - és teherautósok a hazai utak használatáért - tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. 

Idén is a D1-es kategóriába tartozó járművekre - jellemzően a személyautókra - érvényes matricából fogyott a legtöbb, ezek száma a 6,7 százalékos növekedéssel meghaladta a 9,2 milliót. Ez a teljes e-matrica-eladások 89 százaléka volt, és szinte teljesen azonos a tavalyi értékkel. Megyei matricákból pedig csaknem másfél milliót értékesítettek idén az első kilenc hónapban, ebből, 878 ezret Pest megyére adták el. A legkevesebb megyei matricát, alig háromezret Veszprém megyére vásároltak az autósok.

Az idén értékesített több mint tízmillió e-matrica 58,2 százalékát magyarországi autósok vásárolták, és 41,8 százalékot külföldiek. A tavalyi első három negyedévi 48,9 milliárd forint után idén 53,6 milliárd forint származott az e-matricák eladásából.

A teherautók úthasználatáért is többet fizettek idén az autósok, mint az elmúlt évben. A megtett úttal arányos (HU-GO) díjrendszerből idén az első három negyedévben 148,1 milliárd forint származott, ami 7,12 százalékos növekedés eredménye. Folyamatosan nő az fedélzeti egységgel (OBU) történő bevallások száma, mostanra elérte a 82 százalékot. A magyar fuvarozók 97 százaléka, a külföldiek 67 százaléka használ már OBU-t.