Nigéria azt sem tudja, mennyi olajat termel, de szerintük 17 milliárd dollárnyit valakik elloptak

2016.10.04. 14:16
Nigéria elnöke korábban azt mondta, elképesztő mennyiségű olajat loptak el az országból. Hogy valójában ez mit takar, arra csak most kezd fény derülni.

A nigériai alsóház szeptember végén nyomozást rendelt el annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon tényleg elloptak-e 17 milliárd dollárnyi kőolajat és cseppfolyós földgázt az országból 2011 és 2014 között. A Johnson Agbonayinma által kirobbantott ügy az utolsó, de nem az egyetlen, ami Nigéria olajiparában hatalmas mértékű korrupciót feltételez, írja a Quartz.

Az ország hosszú ideje Afrika legnagyobb olajexportőrének számít, kivitelük 90 százalékát az olaj teszi ki és a költségvetésük nagy részét is ez adja. Éppen emiatt érintette jelentősen Nigériát, hogy 2014-ben jelentősen csökkent a nyersolaj ára. Helyzetük idén csak tovább rosszabbodott, amikor a Niger Delta Avengers nevű katonai szervezet szabotálni kezdte a Niger folyó deltájában húzódó csővezetékeket, ezzel 20 éves mélypontra süllyesztve az ország olajkitermelését. A támadások nyomán a termelés napi félmillió hordónyi mennyiséggel csökkent, ami recesszióba hajszolta az országot.

A hivatalát 2015 májusa óta betöltő Muhammad Buhari kijelentése erre még rátesz egy lapáttal: szerinte az olajipar korrupt. A nigériai kormány álláspontja szerint a nemzetközi olajvállalatok részben mindenképpen felelősek lehetnek a hatalmas mennyiségű hiányzó pénzért. Ennek felderítése érdekében több keresetet is benyújtottak, melyekben többek között az amerikai Chevron-t és az olasz Eni-t vádolják közel 13 milliárd dollárnyi nyersolaj és földgáz nem megfelelő bevallásával. Amennyiben ezek sikerrel járnak, Nigéria egyik legégetőbb problémájára, a pénzhiányra nyújthatnának átmenetileg megoldást. 

De hogy tud egy külföldi vállalat ekkora mennyiségű kőolajat bevallás nélkül exportálni? Szakértők szerint a választ az olajipar hiányosságaiban kell keresni. Nigéria ugyanis nem az alapján méri az olajkitermelését, hogy az egyes kutak mennyit termelnek, hanem hogy mennyi olaj jut el az olajtárolókba, ez a módszer pedig könnyen vezethet csalásokhoz. A vezetékekben és a kútfejeken lévő hibás, vagy nemlétező mérőeszközök sokszor még az azoknál dolgozók között is vitához vezetnek arról, hogy mennyi olaj megy át egy-egy vezetéken. A dolgot ráadásul az is nehezíti, hogy a vezetékekből gyakran lopják is az olajat.

Dolapo Oni, az Ecobank energiakutatási részlegének vezetője szerint éppen ez az, ahol a korrupció zajlik, hiszen ha megfelelően lenne mérve a kitermelés, nem lenne több lyuk és kiskapu és lehetetlen lenne hazudni. A Natural Resource Governance Institute nigériai tisztviselője azonban azt mondta, az olajvállalatok a magas költségekre hivatkozva rendre elutasítják a mérőműszerek felszerelését. Azt is elmondta, a kormány sem tesz meg mindent az ügy érdekében, ugyanis a hiába van javaslat az olajipar megreformálására, ami a mérőműszerek felszerelését is kötelezővé tenné, ez már évek óta a Nemzetgyűlésen tengődik.