Terjeszkedne a Hunguest új tulajdonosa

2016.10.04. 08:07

A Hunguest új tulajdonosa a szállodák felújítását, a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését tervezi, és később terjeszkedne is. Jászai Gellért, a Konzum-csoport elnöke a Magyar Időknek elmondta: a hangsúly Magyarországon és a belföldi turizmuson marad, a hálózat bővítését a már meglévő és eredményes vidéki egységek vonzáskörzetében tartja elképzelhetőnek. 

Leisztinger Tamás nagyvállalkozó tulajdonából a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó cégekhez került a 18 saját üzemeltetésű szálloda közül 14 magyarországi hotel tulajdonjoga, valamint a márkanév és a franchise jogok. Leisztingernél négy szálloda maradt: a montenegrói Sun Resort és az ausztriai Heiligenblut-hotelek, valamint a szegedi Forrás és a lillafüredi Hotel Palota – ezek a hotelek is a hálózat kötelékében működnek a jövőben, szerződéses partnerként.

Jászai Gellért a lapnak úgy nyilatkozott, nem igazak a sajtóhírek a harmincmilliárd forintos "gigahitelről", a jelentős állami támogatásról. Az adásvételhez "a szokásos mértékű saját erő" mellett az Eximbank és az MKB nyújtott finanszírozást, de az állami tulajdonú Exim mindössze 3,3 milliárdot adott, ami kevesebb, mint a tranzakciós érték 15 százaléka –közölte.

Az új tulajdonos arról is beszélt, hogy az Eximbanknak több mint három éve van szerepe a Hunguest finanszírozásában. A mostani adásvétel előfeltételeként a társaság hosszú távra átalakította Erste banknál lévő hitelállományát, hosszabb futamidőben állapodtak meg. Jászai szerint ezzel a lépéssel sokkal nagyobb mozgástere lett a vállalatnak, felújításra és karbantartásra például az eddigi keret két és félszerese juthat évente.

Jászai elmondta, stratégiai megfontolásból tért vissza néhány év kihagyás után a turizmus területére, ezen belül is a dinamikusan növekvő szabadidős turizmushoz. "Szakértők szerint a magyar olimpiai pályázata kapcsán, illetve a turizmus növekvő nemzetgazdasági jelentőségének köszönhetően uniós források, vagy akár más állami beruházásösztönző programok is nagyobb arányban megjelenhetnek a jövőben a szektorban", tette hozzá.

A Magyar Időknek nyilatkozott Leisztinger Tamás is. Az üzletember sajtóhírekre, miszerint nem önszántából adta el a szállodaláncot, azt mondta: hallotta ő is a "legképtelenebb pletykákat", de valójában már évekkel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültek Jászai Gellérttel, alaposan megfontolt döntést hozott, és korrekt üzletet kötöttek.

Arra a kérdésre, miért tartotta meg négy hotel tulajdonjogát, úgy reagált, hogy a szállodák jövedelmezősége, illetve egyéb üzleti szempontok alapján "az ügylet ebben a formában volt a legelőnyösebb mindkét félnek". "Nem tartom kizártnak a tulajdonomban maradt hotelek értékesítését közép- vagy hosszútávon, ám ez ma még nem aktuális" - jelentette ki Leisztinger Tamás.