IMF: A nyugati bankok harmada menthetetlen

2016.10.05. 16:27

Európa és az Egyesült Államok legnagyobb bankjainak közel harmada már olyan rossz állapotban van, hogy a kamatkörnyezet javulása, de még egy komolyabb gazdasági fellendülés sem segítene a helyzetükön az IMF legfrissebb jelentése szerint – írja a Portfolio.hu.

  • Az európai bankok harmada, összesen 8 500 milliárd dolláros eszközállománnyal
  • és az amerikai bankok negyede, összesen 3 200 milliárd dolláros eszközállománnyal
  • "túl gyenge, hogy talpra álljon" az IMF szerint.

A valutaalap szerint alapvető változásra van szükség a bankok üzleti modelljében ahhoz, hogy a pénzügyi rendszer világszinten stabil és egészséges maradjon.

Összességében a pénzintézetek mérlege erősebb, mint a válság előtt, azonban nem képesek megfelelő nyereséget termelni, amiből növekedéssel sem fognak tudni kikerülni.

Az euróövezet bankjai a 2004 és 2006 között megszerzett nyereségük kevesebb mint felét teszik zsebre jelenleg, ez az IMF szerint a gazdaság gyenge teljesítménye és az alacsony, sőt néhol negatív kamatok miatt van, ezeknek visszafordítása viszont már nem sokat segítene a kialakult helyzeten.

Mindezek mellett a bankok tőkepiaci aktivitása is visszaszorult, az innen szerzett bevétel a válság előttinek harmadára esett vissza. Európában még közrejátszott a bankok hitelezésből fakadó magas vesztesége is. Részben a szabályozók szigora is hozzájárul a gyengélkedéshez; a nagy európai pénzintézetek tőkearányos megtérülési mutatója 11,4 százalékot esett, míg az amerikai bankoké 3 százalékot.

Az IMF jelentésében átfogó megoldás létrehozását sürgeti, szerintük

néhány európai országban "nem lehet tovább halogatni" a reformokat.

 A valutaalap szerint a gyenge bankokat ki kell vonni a piacról, a bankszektornak pedig konszolidálódnia kell.