Gyógyír jöhet a nem teljesítő vállalati hitelekre

2016.10.06. 16:39

A Magyar Nemzeti Bank decemberig ajánlást ad ki a szabályozási hatáskörébe tartozó pénzintézeteknek arról, hogy miként lehet a legjobb módon peren kívüli eljárással, megegyezéses alapon átrendezni a vállalati szektor nem teljesítő hitelkötelezettségeit - közölte csütörtökön Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD ismertetése szerint az ajánláscsomagot az MNB velük együttműködésben, a Magyar Bankszövetséggel és a bankszektor képviselőivel konzultálva dolgozta ki. A tervezett ajánlás technikailag nem lesz kötelező erejű, de azt várják tőle, hogy komoly meggyőző erővel bír majd a bankok számára, és fontos eszköze lesz a nem teljesítő kinnlevőségek rendezésének.

Az ajánlás az EBRD szerint a lehetséges legszélesebb körű információcserére is ösztönzi majd a bankokat, és arra, hogy a végrehajtás leállításával adjanak időt az átstrukturálásra az egyébként életképes üzleti vállalkozásoknak.

A bankszövetség további dokumentumminták kidolgozását ajánlotta fel annak érdekében, hogy rendszerszintű szabvány jöhessen létre, elősegítve az átstrukturálási eljárások hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá tételét. Az EBRD előzményként már a múlt hónapban bejelentette, hogy a közép- és kelet-európai bankrendszereket terhelő, nem teljesítő kinnlevőségek problémájának kezelésére új online információmegosztó szolgáltatást hozott létre.

Az NPL Initiative (NPL: non-performing loans, nem teljesítő hitelek) nevű kezdeményezés célja, hogy a térségi bankok az információcsere mellett a nem teljesítő követelések jelentette kockázatok kivédésének lehetséges módszereit is megoszthassák egymással. A szolgáltatás a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés szélesebb keretrendszerébe illeszkedik.