2,1 milliárdért veszi vissza az állam a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

2016.10.12. 08:19

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. állami megvételére 2,1 milliárd forintot csoportosítanak át a Miniszterelnökséghez - derül ki a keddi Magyar Közlönyből. Az ügyletről a nemzeti fejlesztési miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek együtt kell gondoskodnia. 

A parlament idén nyáron fogadott el vitatott törvényt arról, hogy Mezőhegyesen a Ménesbirtok földjeit is felhasználva az állam mintagazdaságot hoz létre. A kormány indoklása szerint a törvény célja Magyarország egyik legjelentősebb mezőgazdasági területének megóvása és fejlesztése, a hagyományokra épülő, de korszerű technológiákat alkalmazó mezőgazdasági gazdálkodás elősegítésével. Ennek keretében jelentős ménesállományt is létrehoznának a Magyarországon honos lófajtákból, és a tervek szerint a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, 2004-es privatizációig - ami a Fidesz szerint törvénytelen volt - Európa legrégibb állami birtoka volt. A ménesbirtok ügye akkor lett újra forró téma, amikor az év elején rendzett földárverésen a jelenlegi bérlők sikerrel licitáltak, mire a kormány egy rendelettel visszacsinálta az egészet, vagyis utólag úgy döntöttek, hogy mégsem eladó. Ezek után határozott úgy a kormány, hogy állami mintagazdaságot hoz létre a területen, a 2017-ig érvényes szerződéssel rendelkező bérlőket pedig kártalanítják