"Közeli halállal fenyegető állapot" esetén vasárnap is lehetne házasodni

2016.10.12. 16:50

Kivételes esetben lehet piros betűs ünnepeken is házasságot kötni, nem kell a biztosítóknak ügyfeleiket kötelezően feljelenteni rossz autóik miatt, a végrehajtó azonnal nem vonhatja ki a forgalomból a lefoglalt autót – sok más módosítás mellett erre tesz javaslatot Lázár János az újabb bürokráciacsökkentő törvényjavaslatban.

A salátatörvény mintegy 45 törvényt módosítana több mint száz ponton, írja a Napi.hu. A cél elvileg a bürokráciacsökkentés. Nem csak az eljárások egyszerűsítéséről, a felesleges eljárások megszüntetésről rendelkezik, de néhány új szabályt is bevezet. A módosítások első csokra az autósokat célozza: a kormány javaslata megszünteti a biztosítók bejelentési kötelezettségét, ha a kocsi közlekedésre alkalmatlannak tekinthető.

Nem lehet a jogsival trükközni

Az indoklásból kiderül, hogy az alig pár éve létező szabály nem hozta meg a várt eredményt, ettől nem lett kevesebb roncsautó az utakon, viszont jóval több papír keletkezett a biztosítónál és a közlekedési hatóságoknál. A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása nem épp a bürokrácia csökkentése irányába mutat: jelenleg az objektív felelősség rendszerében kiszabott bírságokat első fokon négy hónap alatt le kell zárni. Ez nem megy minden esetben, ezért a vétkesek a jövőben 5 hónapig várhatják a csekket.

A javaslatcsomag a jövőben kizárja annak lehetőségét, hogy a büntetőpontok magas száma miatt a jogosítvány visszavonásáról rendelkező határozat ellen fellebbezhessenek. Eddig ugyanis sokan éltek azzal a trükkel, hogy fellebbezéssel megakadályozták a jogosítvány bevonását, és mire az ügy másodfokon bíróságra került, elévültek a büntetőpontok, így akkor is mentesült a büntetés alól, ha az elsőfokú döntés meghozatalakor indokolt lett volna.

A bírósági végrehajtáskor a kialakult gyakorlat szerint a végrehajtók minden esetben kérik a foglalással egyidejűleg a gépjármű forgalomból kivonását is. A kormányjavaslat értelmében a jövőben erre csak a lefoglalást követő 30. nap után lehetne sort keríteni. Ezzel a békés megegyezés elősegítése lenne a cél. Az autótulajdonos és a végrehajtó megállapodása esetén a közlekedési igazgatási hatóság mentesül számos határozat meghozatala alól.

Lehet vasárnap is házasodni, könnyebb lesz a lakcímbejelentés

A törvénytervezet alapján 2017. július 1-jétől a lakcímváltozást nem csak a területileg illetékes járási hivatalnál, hanem az országban bármely más járási hivatalnál is be lehet jelenteni.

A hatályos szabályozás szerint a legfeljebb 300 négyzetméteres lakóház engedély nélkül, egyszerű bejelentés alapján építhető, míg az átalakításhoz építési engedély kell. A módosítás az átalakításra is kiterjeszti az egyszerű bejelentés alapján végezhető építési tevékenységek körét, ezzel csökken az építésügyi eljárások száma, az építkezők és az eljáró hatóságok adminisztratív terhe.

Módosulnak a közműtörvények is, így a jövőben a közszolgáltatók (távhő, villany, gáz, víz) mérőleolvasása egyidejűleg történik egyes lakossági felhasználóknál, így a fogyasztónak csak egy alkalommal kell rendelkezésre állnia olyan esetekben, amikor a leolvasásnál személyesen is jelen kell lenni.

A törvényjavaslat alapján munkaszüneti napokon "közeli halállal fenyegető állapot" esetén lehetne házasodni, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatra lépni. Alapesetben a munkaszüneti napokon jelenleg nem lehet házasodni, de a közeli halállal fenyegető állapot esetén a házasulók nyilatkozata a házasságkötés összes jogi feltételének igazolását pótolja, és a házasságot a bejelentés után nyomban meg lehet kötni.