Már Kínából jönnek a világ leggazdagabb emberei

2016.10.13. 16:11

Bár a világ tíz leggazdagabb emberéből nyolc még mindig amerikai, a dollármilliárdosok számát tekintve Kína már lehagyta az Egyesült Államokat. Ugyanis a kínai szupergazdagok definitív listázójának tartott Hurun kiadó szerint már 594-en vannak Kínában, akiknek vagyona meghaladja ezt az összeget, szemben a Forbes amerikai rangsorában lévő 535 emberrel - írja a BBC.

A kínaiak közül egyébként

  1. az első helyen a Dalian Wanda ingatlanfejlesztő csoport vezetője, Vang Csien-lin van, 32,1 milliárd dollárral. Ő egyébként mozgalmas évet zárt, cége keményen beindult a szórakoztatóiparban, megvette az amerikai Legendary Pictures filmgyártót is.
  2. a második az Alibaba netes piactér alapítója, Jack Ma, aki 41 százalékkal növelte a vagyonát egy év alatt, és 30,6 milliárd dollárral bír.
  3. A harmadik pedig Pony Ma, az online játékbizniszével hasító Tencent konszern első embere.
  4. A legjobb évet Jao Cseng-kua zárta, ő megkilencszerezte vagyonát, és most 17,2 milliárdot ér, ez a negyedik helyre volt. Ő egy ingatlanos cég, a Baoneng Csoport vezetője.

A listát kiadó Hurun szerint egyébként Jao története azt jelzi, hogy a kínai pénzcsinálók egy új generációja ostromolja a milliárdokat. A kínai gazdagok első hulláma ugyanis a kereskedelemből nőtt ki 20 évvel ezelőtt, ezt követték az iparvállalataikon meggazdagodottak, majd az ingatlan és IT-szektort megfejők. Most pedig egy új réteg van felemelkedőben, akik jellemzően a pénz- és tőkepiaci machinációknak köszönhetően gyarapítják jelentősen vagyonukat.