Nem kell többet csempészni a kubai szivart Amerikába

2016.10.14. 19:47

 Barack Obama amerikai elnök pénteken enyhített a Kubával szembeni szankciókon.

Döntésével az amerikai kormányzat lehetővé tette a közös orvosi kutatásokat, a kubai gyógyszerek behozatalát és a szivar, valamint a rum importját érintő pénzügyi korlátozások feloldását.

Obama szerint ezzel az Egyesült Államok nyitása Kuba felé "visszafordíthatatlanná" vált.

"A pénzügyminisztérium hosszú ideig dolgozott azon, hogy lebontsa az utazás, a kereskedelem, a bankszolgáltatások és a telekommunikáció elé gördített gazdasági akadályokat" - mondta  Jack Lew pénzügyminiszter.

Szivar és rum

A kubai szivar és rum korlátozás nélküli behozatalának engedélyezése azonban csak a külön erre vonatkozó felhatalmazással rendelkezőkre érvényes. Kereskedelmi mennyiségben magánszemélyek továbbra sem hozhatnak be a annyi szivart és rumot, amennyit akarnak.

A pénteken bejelentett döntések az Obama-adminisztráció azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, melyekkel az elnök a normális gazdasági és diplomáciai kapcsolatok helyreállítását segíti elő. Obama 2014 végén hirdette meg az új Kuba-politikát, s az idén márciusban ő volt Calvin Coolidge óta az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Kubába látogatott.