Újabb offshore cégek a letelepedési kötvényes üzletben

2016.10.20. 07:41 Módosítva: 2016.10.20. 07:45

Újabb offshore céghálót talált a letelepedési kötvényes üzlet mögött a Magyar Nemzet. A cég, amelyre Rogán Antal korábban úgy hivatkozott, hogy "nem offshore, mert ismertek a tulajdonosai" - bár ez az állítás önmagában is értelmetlen -, valójában egy másik, Virgin-szigetekre bejegyzett körnek csorgatja át a hasznot.

A bizniszből valóban profitáló vállalkozás titokzatos tulajdonosai különösen tájékozottak lehettek a magyar belpolitikai folyamatokról, ugyanis a törvény hatályba lépése előtt megalapították a céget Hongkongban.

A lap kiderítette, hogy a letelepedési kötvényes cégek közül a legnagyobb, a kínai piacon működő HSSDF – miután megkapta a forgalmazásra vonatkozó felhatalmazást – a legnagyobb pénzt hozó tevékenységét lényegében kiszervezte a hasonló nevű Hungary State Special Debt Managementnek. 

Ezt a vállalkozást Hongkongban jegyezték be 2012. december 4-én, négy nappal a letelepedési kötvényekről szóló jogszabály hatálybalépése előtt.

Ez a cég kapja lényegében a kötvényüzlet legnagyobb hasznát jelentő 50-60 ezer eurós szolgáltatási díjat,

miközben a HSSDF-nek csak a kötvény árát utalják át a külföldi befektetők, amit a cég továbbküld Magyarországra.

A hongkongi cégadatok szerint a Hungary State Special Debt Managementben Lian Wang és Boros Attila (a HSSDF tulajdonosai, többek között rájuk mondta Rogán, hogy ismerjük őket) már csak igazgatóként van jelen, miközben egy újabb vezetővel, Wu Wenqinggel (Vu Vencsing) is gazdagodott a vállalkozás.

A cég 2014. január 14-én Hungary Immigration Consultingra változtatta a nevét, de a tulajdonosi szerkezet nem változott, 25 százalékban a Star Wealth Ltd., 30 százalékban a Prime Ally Ltd. és 45 százalékban az Ace Deal Investments Ltd. az igazi tulajdonosok.

Mindhárom cég a Brit Virgin-szigeteken van bejegyezve, ami klasszikus offshore adóparadicsom,

errefelé még a cégadatok nem hozzáférhetők, ezért a vállalkozások valódi tulajdonosait nem lehet megismerni.

Ezen a többszörös offshore céghálón keresztül keletkezik a 110 milliárd forintos letelepedésikötvény-biznisz legnagyobb haszna, miután a HSSDF és kapcsolt vállalkozásai vásárolták meg a közel négyezer letelepedési kötvény mintegy 90 százalékát. A forgalmazó társaságok ügyfelenként 23-28 millió forintot nyernek.

A HSSDF az a cég egyébként, ami akkor is segít az ügyfélen, ha a kínai állampolgárnak nincs 300 ezer eurója a kötvény lejegyzésére: elég, ha 150 ezret befizet, a cég kipótolja bankhitel segítségével a fennmaradó összeget, majd lejegyzi az állampapírt. Ebben az esetben azonban nem jár vissza a befizetett összeg.