Lecsapott a kamuzó Klapkára a versenyhatóság

2016.10.26. 16:34

A Gazdasági Versenyhivatal kétmilliós bírságot szabott ki a zálogházáról ismert, a trashreklám műfaj koronázatlan királyának számító Klapka György cégére. A GVH szerint ugyanis a Klapka Üzletház Kft. tiltott gyógyító és az egészségre gyakorolt, megalapozatlan hatásokkal népszerűsítette Arany Só elnevezésű arany kolloidos étkezési sóját, valamint Arany Só Mini Szanatórium elnevezésű inhalátorát.

A versenyhivatal közleményében azt írja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, illetve az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet véleménye szerint a kolloid oldatok nem fogyaszthatók sem élelmiszerként, sem étrend-kiegészítőként, így a kolloidos konyhasó forgalmazása akár élelmiszerként, akár étrend-kiegészítőként jogszerűtlen.

Ennek ellenére Klapka az Arany Sót emberi fogyasztásra szánta, jogszerűtlenül forgalmazta és tulajdonított a terméknek gyógyhatást. Az Arany Só Mini Szanatórium inhalátort – amely orvostechnikai eszközként szerepel a nyilvántartásban – pedig klinikai értékelés nélkül reklámozta gyógyhatású készítményként.

A bírság kiszabásakor a GVH a reklámköltségekre alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat egészségügyi problémával küzdő, érzékenyebb fogyasztókat célzott meg, valamint a termék bizalmi jellegű volt – írja az MTI.