A brit gazdaság egész jól viseli a brexit-szavazás következményeit

2016.10.27. 11:14

0,5 százalékkal nőtt a brit gazdaság a harmadik negyedévben, ami bár lassulás az előző negyedévhez képest, de az elemzői várakozásokat felülmúlja - írja a Bloomberg. 

Szakértők csak 0,3 százalékos növekedést - sőt, a Bank of England korábbi becslésében még 0,1 százalékot lőtt  be - vártak az előző negyedév 0,7 százaléka után, de ezt sikerült felülmúlni. A Bloomberg szerint ebben a legnagyobb szerepe a szolgáltatószektornak volt, sokat nyomtak a latba a nyári blockbuster-filmek, amelyek jelentős bevételt generáltak a mozikasszáknál (ilyen volt például a Jason Bourne és az új Start Trek). 

A vártnál bíztatóbb növekedési ütem akár azt is jelentheti, hogy a brit jegybank jövő héten esedékes kamatdöntésében nem vágja majd tovább a font alapkamatát. Mindazonáltal elemzők szerint a mostani növekedési ütem nem lesz tartható, ha a brexit-folyamat beindulásával annak hatásai lassan leszivárognak a gazdaságba: jövőre 1 százalékkal kisebb növekedést várnak a 2016-osnál. Még ha a jövő heti kamatdöntést el is halasztják, valószínűleg a jövő év elején tovább csökkenti majd a kamatot a Bank of England. 

A gazdaság viszonylag jó teljesítménye ellenére a font továbbra is gyenge, október folyamán 18 százalékos eséssel a dollár szemben számított értéke 31 éves mélypontra zuhant.