A jegybanki fizetések messze túlszárnyalják a piacon elérhetőket

MZS 4914
2016.10.27. 10:16

Az MNB által szeptember végén foglalkoztatottak 795 850 forintos havi átlagos alapbére 66 százalékkal volt magasabb a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők augusztusi átlagbérénél - írja a Világgazdaság. Pedig az sem alacsony: a KSH augusztusi adatai szerint 478 061 forintos havi ágazati átlagbér is csaknem a duplája az országos átlagnak.

Akad olyan jegybanki referens, aki havonta 615 ezret kapott, a legjobban megfizetett ügyintéző 530 ezret, míg a szakértői tanácsadói csúcsbér 1 millió 360 ezer,

a sima szakértői fizetés pedig 1 millió 120 ezer

az MNB által a napokban frissített összesítés szerint. A jegybanki bérek emelkedésének ütemét jelzi, hogy a szeptemberi átlagkeresetek 23 – a nem vezető beosztásúakkal együtt pedig több mint 25 – százalékkal haladták meg a 2013. december végit, vagyis amikor az MNB az első összesítést kiadta, azt követően, hogy az év október 1-jén magába olvasztotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét.

Ezzel szemben a pénzügyi, biztosítási szektorban dolgozók havi bruttó átlagbére idén augusztusban nemhogy nagyobb lett volna a 2013. decemberinél,

hanem még mintegy 13 ezerrel el is maradt a közel három évvel korábbitól.

„A jegybank jelenlegi vezetése 2013 júliusában a korábbi bónuszrendszert teljes mértékben kivezette, a korábbi igazságtalan bérezési arányok így megszűntek. A 2013-ban kialakított új bérstruktúrában a jegybanki vezetés a munkatársak körében már közelítette a fizetéseket a pénzügyi szférában szokásos bérekhez” – írta honlapján a jegybank idén február végén, amikor éles kritikák érték azért, mert megduplázták a vezetők bérét, holott ellenzékből még éppen a Fidesz kelt ki Simor András volt jegybankelnök magas fizetése miatt.

Az MNB személyi jellegű ráfordításai szeptemberben meghaladták az 1,2 milliárdot, ugyanez az érték 2013 végén még csak 794 millió volt.