Panama nem panamázik többet

2016.10.27. 13:21

Panama csatlakozott az adóelkerülés elleni nemzetközi egyezményhez, és mostantól belemegy a pénzügyi információk automatikus cseréjébe, jelentette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

A panamai kormány döntése azt jelenti, hogy sokkal nehezebb lesz a világ gazdagjainak az országban elrejteni a pénzét, vagyis Panama megszűnhet offshore központnak és adóparadicsomnak lenni. Az ország vezetése a Panama-iratok kiszivárgása, és az ebből kerekedő világraszóló botrány után adta be a derekát. Hogy hogyan működött Panamában a nagy pénzmosoda, arról itt írtunk részletesebben.

A pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló megállapodást 2014-ben fogadta el több ország az OECD szervezésében, pont azért, hogy elejét tudják venni az adóelkerülésnek. A Berlinben elfogadott egyezmény aláírói bevezették az OECD keretében kidolgozott szabályokat, amelyek értelmében az illetékes hatóságok automatikusan hozzáférhetnek azokhoz az adatokhoz, hogy az állampolgáraik, vállalkozásaik, alapítványaik más országokban mennyi pénzt keresnek pénzügyi tevékenységéből, kamatokból, és osztalékokból, hogy ne lehessen hatalmas vagyonokat azzal eltitkolni, hogy az egyik országból átviszi őket az ember a másikba. 

Persze a panamai kormány már korábban is mondta azt, hogy véget vet az offshore-ozásnak, Franciaországgal például írtak már alá kétoldalú egyezményt ilyen információcseréről még 2012-ben. A francia kormány szerint viszont Panama nem volt igazán együttműködő, amikor francia állampolgárok adatait kellett volna kiadni, ezért a Mossack Fonsecca körüli botrány kirobbanása után Franciaország újra feketelistára tette Panamát.