Megnyertek, mégsem vittek haza 2 milliárdot

2016.10.31. 11:24
Az elmúlt években összesen 4,5 milliárd forintért nem jelentkeztek az előírt 90 napos határidőn belül a lottó és más szerencsejátékok nyertesei.

A Szerencsejáték Zrt. játékai együttes nyereményének összege folyamatosan nő: míg 2013-ban még „csak” 140, tavaly már több mint 200 milliárd forintot vihettek haza a lottón, a Tippmixen vagy más játékokon szerencsés vásárlók. A legnagyobb piaca a sportfogadásnak van, a Tippmixen és a Tippmixprón együtt majdnem százmilliárd forintnyi nyereményt lehetett hazavinni. A kaparós sorsjegyek 50 milliárd, az ötös lottó pedig 21 milliárd forinthoz juttathatta a szerencséseket.

Vagyis csak juttathatta volna: a Magyar Idők cikke szerint rengeteg játékos nem jelentkezik a nyereményéért az előírt 90 napos határidőn belül. Tavaly így majdnem 2 milliárd forint maradt a Szerencsejáték Zrt.-nél, az elmúlt három évben pedig összesen 4,5 milliárd forintot nem vittek haza az arra jogosultak.

A lap cikke szerint a legtöbbször persze a kisebb nyereményekért nem jelentkeznek, de azért előfordul, hogy nagyobb összegek is a kasszában maradnak: pár éve az ötös lottó egy nyertese 430 millió forintot hagyott veszni, a kilencvenes évek végén pedig egy 138 milliós nyereményért nem jelentkezett senki. A hatos lottón volt, hogy egy 225 milliós főnyeremény maradt gazdátlan.

Az ilyen összegek egyébként egy elkülönített alapba kerülnek, és később a különsorsolások díjat finanszírozzák belőle, vagy megnövelik velük a játékok nyereményalapjait.