A németek a piacot féltik a brexittől

2016.11.02. 16:35

A német kormány gazdasági tanácsadó testülete szerint a brexit-népszavazás eredménye ellenére mindenképpen bent kellene tartani Nagy-Britanniát az Európai Unióban, mivel ellenkező esetben az unión belül kisebbségbe kerülhetnek azok az országok, amelyek a piaci megoldások hívei – írja a Bloomberg.

Az ötfős, közgazdászokból álló bölcsek tanácsa ezt nem fejtette ki részletesen, de minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a britek kiválásával megerősödhet az államilag igazgatott gazdaságban hívő Franciaország, és a piacokkal gyakran szintén hadilábon álló, de elsősorban a németek által szorgalmazott költségvetési fegyelmet gyűlölő Olaszország is csatlakozhatna hozzá.

Persze a britek még a németekhez képest is szabadpiac-pártiak, de abban jó szövetségesei voltak Berlinnek, hogy visszafogják a többi, etatistább tagállamot. Ennek viszont a brexittel búcsút inthetnek.

Részben ezért is javasolják a tanácsadók, hogy konstruktív tárgyalásokat kell folytatni Londonnal, és akár engedmények és uniós tabudöntögetés árán is meg kell próbálni az EU-n belül tartani a briteket, vagy legalábbis az unióhoz olyan közel, amennyire csak lehet.

Azt viszont ők is leszögezték, hogy az unió négy alapszabadságából, azaz az áruk, a szolgáltatások, a tőke, a munkaerő szabad mozgásából nem lehet engedni. Márpedig a briteknek elsősorban pont ez utóbbival, azaz a beáramló lengyel, magyar és más keleti tagállamokból érkező migráns munkaerővel van a bajuk.