Pár milliárddal több lett, maradhat?

2016.11.02. 09:38 Módosítva: 2016.11.02. 10:34

Könyv szerinti értéküknél jóval drágábban vettek ingatlanokat a Magyar Nemzeti Bank alapítványai a Wallis-csoporthoz tartozó Wing Zrt.-től –tudta meg a Világgazdaság. A jegybank közpénzből működő alapítványainak 268 milliárdos vagyonát kezelő cég, az Optima Befektetési Zrt. esetenként kettő-ötszörösét szurkolta le az épületekért.

  • Az eredetileg 5,68 milliárd forinton nyilvántartott Millenáris Irodaház Classicért közel 40 százalékkal adtak többet, 7,93 milliárdot.
  • A Millenáris Irodaház Avantgarde-ért annak 998 milliós könyv szerinti értékének több mint a dupláját, 2,11 milliárdot szurkolták le
  • A Széll Kálmán téri egykori postaszékházat – újdonsült nevén Buda Palotát – csaknem 83 százalékkal magasabb áron, 6,45 milliárdért vásárolták meg.
  • Utóbbinál ráadásul több mint félmilliárd sorsa nem világos. Legalábbis annak alapján, hogy az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Fekete Zoltán e tranzakció június közepi bejelentésekor azt közölte, hogy a Buda Palota – felújításra előkészítve – 22,3 millió euróért, azaz 7 milliárd forintért került az alapítványok tulajdonába.

Ezek közül ráadásul az egyik, a Buda Palota egy használaton kívüli, leromlott állapotú irodaház, tehát nehéz indokot találni arra, hogy miért kellett ennyire túllicitálni a könyv szerinti értéket. Különösen annak fényében, hogy korábban a jelentős ingatlanbefektetéseket részben azzal is indokolta az Optima, hogy pang a budapesti ingatlanfejlesztési piac, ők pedig amellett, hogy az alapítványok vagyonát biztos és jól jövedelmező eszközökbe fektetik, valójában jót is tesznek a piac felkarolásával. 

Az Optima Zrt. szerint viszont a Világgazdaság cikke alapvető szakmai tévedést tartalmaz, mivel egy ingatlan könyv szerinti értéke nem azonos a piaci értékével. A cég szerint az alapítványok reális piaci áron vásárolták meg az irodaházakat, a tranzakciókat megelőzően az alapítványok elismert nemzetközi ingatlanértékelő bevonásával piaci értékelést készítettek és a vételár ez alatt került megállapításra. 

A Világgazdaság szerint az ingatlanok könyv szerinti értékére vonatkozó adatok a napokban kerültek nyilvánosságra azokból a cégbírósági dokumentumokból, amelyek szerint a három fenti ingatlant tartalmazó vállalkozás november 30-ával három, az Optima tulajdonában lévő MNB-alapítványi cégbe olvad.

Az MNB nemrég egyébként a Váci útra is bevásárolta magát nemrég egy 17 milliárdos tranzakcióval, de ennek a könyv szerinti értékét még nem tudni. Kecskeméten pedig 12 milliárdból építenek egyetemet Matolcsy György nézetei terjesztésére.