Fulladásveszélyes bébijátékokat talált az NFH

2016.11.02. 11:27

Csecsemőknek szánt csipogókat, rágókákat és csörgőket ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, és mint sajtóközleményükből kiderül, a játékok sajnos nem vizsgáztak túl jól: a 22 vizsgált termékből egy tucatnyival voltak különböző bajok, és nyolc darab, azaz a minta több mint harmada kifejezetten veszélyesnek bizonyult a gyerekek egészségére.

mergezo gyerekjatekok
Fotó: NFH.hu
  • A tesztek alapján hat csörgőfajtánál merült fel súlyos fulladásveszély. Ezek közül ötnél ráadásul a vizsgálatok során hegyes végződéket is találtak a játékokon, ami további kockázatot jelent.
  • Húzóvizsgálattal két sípoló játékot néztek meg, amelyek egyike sem felelt meg a követelményeknek, és súlyosan fulladásveszélyesnek bizonyultak.
  • Emellett kilenc olyan termék volt, amelyen nem volt megfelelő figyelmeztetés vagy korcsoportos jelölés, ami szintén kockázati tényező.
  • A folyadékkal töltött hűsítő rágókákkal viszont minden rendben volt.

Az NFH azt vizsgálta, hogy az egyes játékok mennyiben felelnek meg a babák sajátos "élettani tulajdonságainak", például annak, hogy jellemzően a játékokat a szájukba veszik, a környezetükben lévő tárgyakat elsődlegesen észleléssel, tapintással és ízleléssel „tanulják meg”. 

A nem megfelelt termékeke listája itt érhető el PDF-ben a hatóság honlapján.