A BME rektora kirúgta a gazdasági kar dékánját

2016.11.09. 21:36

A Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományai kara (BME GTK) körül hetek óta dagad a botrány, miután a GTK az ELTE-vel kezdett egyeztetni "átszervezésről", és erre válaszul a BME rektora, Józsa János felfüggesztette a kar dékánját, Andor Györgyöt.

Andor György
Andor György
Fotó: gtk.bme.hu

Az újabb fejlemény a BME GTK Facebook-oldalon olvasható:

A mai napon a BME rektora Andor György dékánt és oktatót, egyetemi docenst az egyetemről azonnali hatállyal elbocsátotta. A Rektor a hétfői oktatói és hallgatói fórumon felkínált párbeszéd helyett ezt az otromba lépést választotta arra, hogy a vitát elfojtsa, a kollégákat megfélemlítse. Ezzel az etikátlan, károkozó és törvénysértő lépéssel a Rektor bebizonyította, hogy alkalmatlan az összegyetemi érdekek képviseletére. Követeljük a törvényes helyzet azonnali visszaállítását, az EMMI határozott lépését!

A bejegyzést megosztó hallgatók hangulatáról talán elég annyi, hogy e sorok írásakor 543 lájk virít a posztnál, de ebből 325 dühös emoji, 101 pedig sírós. A kommentek száma ehhez képest kevés (valószínűleg sokan nem mernek megszólalni), de minden komment elítéli a kompromisszumkész tárgyalásként valóban nemigen értékelhető lépést.

Mint korábban írtuk, az ELTE és a GTK közti egyeztetés célja valószínűleg az volt, hogy az ELTE-hez kerüljenek a BME üzleti képzései. Ilyenek jelenleg nincsenek az ELTE-n, viszont fejőstehénről van szó: ezek a képzések (többek között drága MBA képzések) a Műszaki Egyetem egyik legtöbb bevételt hozó karává teszi a GTK-t. Ugyanakkor a kar nem csak ebből áll: az üzleti mellett több olyan tanszék is van a karon, amelyek az ELTE-n is megtalálhatók, mint a kommunikáció, a pszichológia vagy a filozófia. Egy esetleges átszervezés így akár párhuzamosságokat is hozhat, és ezzel leépítésekhez és szellemi műhelyek, képzések megszüntetéséhez vezethet.

Információink szerint a kezdeményezés, hogy a műszaki üzleti képzéseit az ELTE-re kellene áttenni, egyenesen az oktatási kormányzatból indul, az viszont nem egyértelmű, hogy a BME-n ki tárgyalt erről a minisztériummal. Úgy tudjuk, hogy Józsa János rektor arra hivatkozva mozdította el a pozíciójából a GTK dékánját, hogy megingott benne a bizalma, mert késve tájékoztatta arról, hogy beszélt az ELTE vezetésével és a minisztériummal a GTK átszervezéséről. Folyosói pletykák szerint viszont a rektor korábban is tudott arról, hogy vannak ilyen egyeztetések.  A Műszaki Egyetem mindenesetre pénzben és presztízsben is elég sokat veszítene azzal, ha elkerülnének tőle az üzleti képzések.

A GTK és a Műegyetem vezetése között régebb óta vannak nézeteltérések. A GTK egy október 22-én összeállított dokumentuma hosszasan sorolják azokat a problémákat, amelyeket látnak abban, ahogy a BME a gazdasági kart kezeli. A dokumentum szerint a GTK annak ellenére, hogy a BME egyik legsikeresebb, leggyorsabban bővülő és legtöbb bevételt hozó kara, amolyan mostohagyerek az egyetemen belül, amely nem kapja meg azt a tudományos, gazdasági és szervezeti elismerést, amit súlya és teljesítménye alapján megérdemelne.

Az EMMI korábbi cikkünk után úgy nyilatkozott, nem tervez átalakításokat a BME-n.