Nem készültek fel a britek a brexitre

2016.11.15. 10:25

Nincs egyértelmű terv, hogyan is kellene kiválnia Nagy-Britanniának az EU-ból. A rendelkezésre álló terveket illetően a kormány tagjai egyáltalán nem értenek egyet, ráadásul nincs is elég ember az államigazgatásban, hogy mindent végre tudjanak hajtani, ami szükséges a kilépéshez – derült ki abból a kormányzati memóból, amely kiszivárgott a brit médiába . A dokumentum azt jelzi, hogy nagyjából teljes a fejetlenség a brit kormányzatban, amely így aligha áll majd készen jövő márciusban arra, hogy megkezdje a kilépés hivatalos folyamatát. 

Hogy ki írta a „Brexit Update” című, november 7-i keltezésű dokumentumot, nem tudni, de elég kemény dolgok vannak benne. Kiderül például, hogy 

még 30 ezer bürokratára lenne szükség, hogy végigvigyék azt az 500 projektet, amelyek szükségesek a brexithez.

Ennyi embere valószínűleg sehonnan nem lesz Theresa May kormányának, de nem ez az egyetlen baj. Talán még nagyobb gond, hogy még mindig nem állapodtak meg egy egyértelmű stratégiában, hogy hogyan is akarják véghezvinni a kilépési folyamatot, és hogy mit tartanak a legrosszabb eshetőségnek. A kabinet megosztott a kérdésben: az egyik oldalon Boris Johnson külügyminiszter, David Davis brexitügyi államtitkár és Liam Fox nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter áll, a másikon pedig Philip Hammond kancellár, valamint a gazdasági miniszter Greg Clark. A memó szerint hiába készítette el minden minisztérium és állami szerv a saját kilépési stratégiáját, azokat egyelőre nem sikerült összehangolni. 

A brit kormány tagad

A brit kormány nevében Chris Grayling közlekedési miniszter beszélt a kiszivárgott dokumentumról a BBC-nek. Grayling azt mondta, fogalma sincs, honnan származhat a memó, de neki teljesen más tapasztalatai vannak arról, hogy hogy áll a kormány a Brexitre való felkészüléssel. Azt pedig elképzelni sem tudja, mire kellhetne még 30 ezer ember a kilépéshez, így szerinte ennek a hírnek sincs semmi valós alapja.

A dokumentumból az is kiderül, a brit kormány komolyan tart attól, hogy az országban működő külföldi nagyvállalatok idővel megunják a kormányzat bénázását, és elkezdhetik zsarolni a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, amelyek garantálják, hogy cégek beruházásait nem éri hátrány. 

Theresa May korábban azt nyilatkozta, hogy 2017 márciusában szeretné életbe léptetni az EU alapszerződésének 50. cikkejét, vagyis hivatalosan is megkezdeni a kilépés folyamatát. A kiszivárgott memó szerint viszont még legalább hat hónap kellene ahhoz, hogy a brit államigazgatás tényleg készen álljon az EU-val való szakításra.