Mindenki más emeli, a lengyelek csökkentik a nyugdíjkorhatárt

2016.11.16. 16:36

Megszavazta szerdán a lengyel  törvényhozás a nyugdíjkorhatár csökkentését, így jövő év októberétől a nők 60, a férfiak pedig 65 évesen már élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Ez volt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) egyik fő választási ígérete, és az erről szóló jogszabályt a párt jelöltjeként megválasztott Andrzej Duda köztársasági elnök terjesztette be tavaly. 

A törvény lényegében a 2013 elejéig érvényes szabályokat állítja vissza. Az előző kormány három évvel ezelőtt 67 évben szabta meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet fokozatosan, a nők esetében 2040-ig, a férfiak esetében 2020-ig értek volna el.

A két fő ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform és a Modern a parlamenti vita során a nyugdíjkorhatár csökkentése ellen szólalt fel, azzal érvelve, hogy ez a társadalom elöregedése miatt a nyugdíjrendszer összeomlását eredményezi, a lengyeleknek "nyomorúságos nyugdíjból" kell majd megélniük idős korukban.

Lengyelországban jelenleg 882 zloty (mintegy 62 ezer forint) a minimális nyugdíj, ezt a jövő év márciusától 1000 zlotyra (mintegy 70 ezer forintra) emelik. Az új törvény alapján a csökkentett nyugdíjkor elérése után a nyugdíj mellett is lehet munkát vállalni.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhelyettes, pénzügy- és fejlesztési miniszter szerint a nyugdíjkorhatár csökkentésével járó, évi 10 milliárd zlotyt (700 milliárd forint) érő költségvetési kiadásokat mindenekelőtt a különféle adók hatékonyabb behajtásából fogják fedezni.

A jogszabályt még a lengyel szenátusnak és az államfőnek kell jóváhagynia.