Budapesten is van némi gond a turizmussal

2016.11.17. 08:04

Budapest tíz legnagyobb beutazópiacából hatnál visszaesett a forgalom idén, hivatkozik a szállodaszövetségre a Világgazdaság

A legfeltűnőbb az orosz turisták elmaradása, bár az orosz piac folyamatosan esik vissza. Most az év első kilenc hónapjában tavalyhoz képest 13,5 százalékkal kevesebben jöttek turistának Budapestre. Ez talán nehezebben magyarázható az ukrajnai háborújukkal, mivel Ukrajnából 30,3 százalékkal nőtt a forgalom. 

A piacvezető Németországnál is komoly a visszaesés most, 8,1 százalékkal érkeztek kevesebben hasonló időtávon. A második legkellemetlenebb változás az olasz turisták számában volt, itt 8,8 százalékos volt a visszaesés. Az USA, Svédország és Franciaország esetében csak néhány százalékos visszaesés látható. A jellemzően a bulinegyedre fókuszáló brit turistaforgalom viszont eközben is nőtt, 4,6 százalékkal jöttek többen.  Kína pedig egy nagy kiugrással bekerült a top 10-be, 32,8  százalékkal jöttek többen idén hivatalosan turistaszándékkal. 

Így most az a ritkább helyzet állt elő, hogy a külföldi vendégéjszakák számának növekedésében a vidéki szállodák messze megelőzték a budapestieket. Vidéken 9,2 százalékos bővülés volt itt, főleg a szlovák, román, cseh, ukrán turistáknak köszönhetően, míg a főváros lényegében stagnált, pontosabban 0,6 százalékkal nőtt itt ez a mutató. 

A budapesti szállodásoknak sem kell azért a kardjukba dőlniük, a bruttó forgalmuk 5,5 százalékkal, a szobaárbevételük 7,2 százalékkal növekedett. A vidéki szállodáknál mondjuk mindkét szám csaknem a duplája. Budapesten főleg a belföldi vendégéjszakák számának növekedése hozta mindezt, ami jelentős részben ahhoz is köthető, hogy a SZÉP-kártyákból 5,3 százalékkal költöttek többet budapesti hotelekre.