A munkaadók nem fogadják el a kormány béremelési tervét

2016.11.18. 18:00

A jelenlegi formájában a munkáltatók biztosan nem írják alá a jövő évi bérekről és járulékokról szóló megállapodást – ezt mondta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülése után Dávid Ferenc.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, túl nagy terhet róna rájuk a kormány által javasolt jelentős béremelés, és a járulékcsökkentésből nem tudják kigazdálkodni a többletköltségeket.  

Az is elmondta, hogy szerinte

nem a társasági adó kulcsát kellene csökkenteni, hanem a munkára rakódó járulékok mértékét.

Ugyanezt nyilatkozta az előző nap az Indexnek az RSM adótanácsadója, aki szerint a bejelentett adócsökkentés a magyar kis- és középvállalkozások számára nem lesz jelentős, nekik a szociális hozzájárulási adó mérséklése jönne jól.

A kormány jövőre nagyon komoly béremelést akar letolni a munkaadók torkán, de ezért cserébe csak mérsékelt járulékcsökkentést ígér. Emellett a vállalatok által fizetendő társasági adót is csökkentené, de érdemben csak a nagy, 500 millió forint fölötti profitot produkáló cégek számára.

Varga Mihály nem lát lehetőséget a Magyar Nemzet szerint a munkaadók követeléseinek teljesítésére, mert a további járulékcsökkentés jelentős, 180 milliárdos költségvetési kiesést okozna. 

A lap szerint ebben a helyzetben szinte esélytelennek látszik, hogy megállapodás legyen a legközelebbi, keddi egyeztetésen a munkaadók és a kormány között, hiszen sem a minimálbér-emelés számaiban, sem a munkáltatói járulékcsökkentésben nem mozdult el a kormány.

Ez azért is érdekes, mert aznap, azaz kedden már szavaz a parlament az egyes adótörvények módosításáról.