Megállt a felminősítés-hullám, nem javult Magyarország besorolása

2016.11.18. 22:19 Módosítva: 2016.11.18. 23:19

Megerősítette Magyarország "BBB mínusz" besorolását stabil kilátás mellett pénteken a Fitch Ratings, vagyis egyelőre nem minősítenek fel tovább. A döntés nem okozott meglepetést, erre lehetett előzetesen számítani – írja a Portfolio.hu.

A Fitch májusban elsőként emelte vissza Magyarországot a bef

ektetésre ajánlott kategóriába, így meglepetés lett volna, ha most akár csak a kilátást is változtatták volna. Sőt, sokan arra számítottak, hogy részletes közleményt sem ad ki a cég, de frissítették Magyarországgal kapcsolatos meglátásaikat.

Magyarország az utóbbi szűk fél évben mind a három nagy amerikai hitelminősítőnél kikerült a bóvli kategóriából, ami elvileg jelentősen csökkentheti az államadósság-kezelés költségeit.

Ugyanakkor Magyarország a piaci megítélése már a felminősítések előtt, azok nélkül is sokat javult, a döntéseknek így drámai hatása nem igazán volt, inkább csak arról van szó, hogy a minősítők követték a piaci értékelést.

A Portfolio kiemelte, a Fitch pénteki értékelésében a következőket emelte ki a magyar gazdaság alapfolyamataival kapcsolatban:

  • Az elmúlt években a fizetési mérleg többlete jelentősen segítette a külső adósság leépítését.
  • A mostani osztályzat tükrözi azt, hogy továbbra is magas, a GDP 74%-a körül van az államadósság. Közben a "BBB" besorolású országok átlaga 40%.
  • Emellett a besorolás tükrözi a gyenge magyar bankszektort és a korábbi évek unortodox gazdaságpolitikáját. Ezzel gyakorlatilag a Fitch is elismeri, hogy magasabban lehetnénk, ha nem lettek volna ezek a tényezők.
  • A Fitch szerint 2016-ban 2,1, 2017-ben és 2018-ban pedig 2,6% lehet a magyar gazdasági növekedés, vagyis ezen a téren továbbra is elmaradhatunk a versenytársaktól.
  • A költségvetési hiány jövőre a GDP 2,4%-a lehet, majd 2018-ban ez újra 2,2%-ra csökkenhet az idei 1,7% után. A hitelminősítő szerint a 3%-os uniós küszöbérték és az adósságszabály miatt csökkent annak esélyre, hogy a 2018-as választások előtt elszálljon a hiány.
  • 2018-ig a GDP-arányos adósság 71,4%-ra csökkenhet, ez 0,5 százalékos elsődleges költségvetési többletet feltételez.

A kormány mindenesetre újabb felminősítést vár. A döntés kapcsán kiadott közleményükben azt írták, a mostani Fitch-értékelés azt jelzi, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzete és pozitív kilátásai alapján további javulás várható a hitelminősítői besorolásokban is.