Elbukja a kormány az egyik legfontosabb vállalását

2016.11.21. 07:46

A legfrissebb adatok szerint teljesíthetetlennek tűnik a kormány azon vállalása, hogy a 2014-2020-as uniós pénzek 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja – derül ki a Portfolio átfogó vizsgálatából.

A lap azt írja: Az idén év végéig meghirdetendő uniós pályázatoknál ugyanis ez az arány csak 47-50% körüli, és mivel 2017-re már csak kevés pályázat megjelenése csúszik át, így ezek a számok már csak alig tornászhatók feljebb.

A Portfolio számításai szerint a jövő évre átcsúszó uniós pályázatok (kb. 433 milliárd forint) mindegyike kizárólag közvetlen gazdaságfejlesztési célt szolgálna, még akkor sem lehetne teljesíteni a sokszor beharangozott 60%-os arányt, "csak 52,2%, illetve 54,9% teljesülne.

Grafika: Portfolio.hu

A gazdaságfejlesztési célt egyébként az előző uniós pénzügyi ciklusban sem sikerült teljesíteni, akkor a beígért 40 százalékból 16-18 százalék lett.

A Portfolio azt is megnézte, hogy mekkora az egyes keretprogramokban a kiemelt projektek aránya. A Magyarország és az Európai Bizottság között zajló viták egyik része ugyanis arra irányul, hogy a Bizottság szerint túlságosan magas azoknak a pályázatoknak az aránya a 7 éves kerethez képest, amelyekben előre kijelölt állami intézmény(ek) indulhat(nak), így tehát a verseny is sérülhet, illetve az Irányító Hatóságok vezetőinek független, befolyástól mentes pályázati döntéshozatala is. 

Az adatok szerint az idén év végéig megjelenő pályázatok keretösszegének 42,83%-a nevesített, azaz kiemelt projekt. Ha a jövőre megjelenő pályázatok közel fele is ilyen eljárásrendű lenne, akkor

a hétéves uniós keretösszeg mintegy 45%-át ítélte oda a nyerteseknek a kormány előre nevesített kiemelt projektekre, azaz lényegében verseny nélkül.