Londonban már egy élet is kevés a saját lakásahoz

2016.11.25. 08:05 Módosítva: 2016.11.25. 09:17

Történelmi csúcsot döntöttek a londoni ingatlanárak, most először forul elő, hogy az éves londoni (bruttó) átlagfizetés több mint 14-szeresébe kerül egy átlagos lakás - írja a Bloomberg. Budapest is hasonló cipőben jár, de azért még nem ennyire súlyos a helyzet, különösen mert a kiindulási árak is alacsonyabbak voltak. 

Az ingatlanár-növekedés októberben 9,1 százalék volt a britek fővárosában, ami soknak tűnik, de ottani viszonylatban épp ellenkezőleg: ez a legalacsonyabb mért érték az utóbbi három évben. 2009 óta összes 86 százalékkal emelkedtek az árak, ennek eredménye, hogy jelenleg egy londoninak 14,2 éven keresztül járó összes bruttó fizetésből lehet lakáshoz jutni. A páratlan mértékű árrobbanást a belföldi kereslet és a külföldi befektetők fokozódó érdeklődése mellett az is segítette, hogy az alacsony kamatkörnyezetben az emberek több hitelt hajlandók felvenni. 

Philip Hammond, brit pénzügyminiszter a lakásválság megoldása érdekében szerdán 3 milliárd fontot különített el a költségvetésből. Az összeget 2021-ig 90 ezer elérhető árú londoni otthon felépítésére fogják fordítani.