Nem hagyta hatalmas vagyonát szülőfalujára a Coronita-gyár vezére

2016.11.25. 18:53

Nem volt igaz az egész világsajtót bejáró csütörtöki hír, ami szerint az idén augusztusban elhunyt Antonio Fernández, a Corona és Coronita sört is gyártó Grupo Modelo cég volt vezérigazgatója 169 millió fontot (62 milliárd forint) hagyott a 80 főt számláló spanyol szülőfalujára, Cerezales del Condadóra, tehát fejenként mindenki majdnem 2 millió fontot (732 millió forint) örökölt.

A Mashable rákérdezett a Fernández által alapított kulturális és művészeti szervezetnél, a Fundación Cerezales Antonino y Cinia-nál a dologra, ahol azt mondták, nem igaz, amiről a Daily Mail és a BBC a helyi Diario de Leonra, a világsajtó nagy része pedig a Daily Telegraphra hivatkozva írt meg, ahonnan később nemes egyszerűséggel letörölték a cikket. A cikket az Index is átvette, ahogy az orosz állami RT, vagy olyan angol lapok, mint az Independent, az RT, a Mirror, vagy a Sun.

Lucia Alajos, az alapítvány szóvivője közölte a Mashable-lel, hogy a család nemrég átnézte Fernández végrendeletét, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem hagyta a falura az örökségét. Annyit lehet még tudni, hogy a családtagok közül néhánynak van a faluban háza, de senki nem lakik közülük ott, csak ritkán látogatnak Cerezales del Condadóba.

Fernández 12 testvérével nőtt fel a legnagyobb szegénységben, és 32 éves volt, amikor elhagyta Spanyolországot. 14 éves korában ott kellett hagynia az iskolát, mert a szülei nem tudták tovább anyagilag támogatni. Később Leon városában megházasodott, majd feleségének nagybátyja, akié a Grupo Modelo cég volt, meghívta őket Mexikóba. Itt kezdett dolgozni a sörgyárban mint raktáros. Innen küzdötte fel magát fokozatosan a vezérigazgatói székig, amit 1971-ben foglalt el.

Segítségével vált a Corona sör Mexikó egyik legnagyobb exportcikkévé, amit Spanyolországban és Európában Coronita márkanéven forgalmaznak. Csak a Corona Extra sörből évente 203 milliárd forintos forgalmat generálnak.