Hiába az emelés, Magyarország még mindig sereghajtó minimálbérben

000 7Y54L
2016.11.28. 07:53 Módosítva: 2016.11.28. 07:55

Varga Mihály hétfőn nagy dérrel-dúrral jelentette be a Magyar Időkben, hogy véget ért az alacsony bér korszaka Magyarországon, mert a kormány jelentősen megemeltette a garantált bérminimumot és a minimálbért.

Kis szépséghibája viszont a kormányzati optimizmusnak, hogy régiós összehasonlításban sajnos még így is hazánkban a legalacsonyabb a minimálbér, már ha Romániát és Szerbiát nem tekintjük versenytársnak (és miért is tekintenénk őket annak?). Ugyanis a Napi.hu megnézte, hogy a környéken hol mennyi az annyi, és a következő adatok jöttek ki:

És ez még nem minden, mert ugyebár ez a bruttó értéke a minimálbérnek, amire jönnek még az adók és a járulékok. Ahogy a gazdasági lap fogalmaz, "sajátosság", hogy a minimálbérre rakodó adó- és járulékterhek alapján nem csak a régió összes országát, hanem minden OECD tagállamot is felülmúlja a magyar gazdaság.

 

De nemcsak a minimálbérről van szó. A vizsgált országok közül

Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Horvátország immár előzi a hazánkat nem csak a havi átlagbérnél, hanem a medián jövedelmeknél is,

méghozzá nagyobb fölénnyel, mint amekkorát a jövő évi minimálbér-összegek közötti eltérés tükröz. A magyar kormány lépése egyelőre tehát csak a hozzájuk való felzárkózást célozhatja – írja a Napi.hu.

A minimálbéresek számát illetően egyébként nehéz adatokat találni. A lap szerint az Eurostat legutóbbi, 2010-es adatai szerint

  • Magyarországon az összes munkavállaló körülbelül 4 százalékát teszik ki azok, akiknek a fizetése kevesebb, mint a minimálbér 105 százaléka.
  • Szlovákia és Románia hasonló szinten áll,
  • Horvátországban és Lengyelországban viszont a 10 százalékot közelíti a minimálbér környékén keresők aránya.
  • Ezzel szemben Csehországban csak 2 százalék körüli az arányuk.

Arról, hogy hány magyar dolgozik a legkisebb kötelező bérért, igencsak hiányos az adatszolgáltatás. A munkaadói oldalt erősítő Áfeosz-Coop Szövetség lapnak adott becslése szerint jelenleg valamivel több mint egymillión dolgoznak a kötelező legkisebb bérért, s e körben nagyobb arányt tesznek ki a garantált bérminimumon keresők a minimálbéresekhez képest. Emiatt a 2017-re kialkudott 15 százalékos minimálbér-emeléssel szemben a szakmunkás bérminimum 25 százalékos növelésének lesz a nagyobb gyakorlati jelentősége a Napi szerint.