250 ezer forint alatt az élet csak a túlélésről szól

2016.11.29. 11:54

Spórolni és extrákra költeni Magyarországon leginkább azok tudnak, akik nettó 250 ezer forint felett keresnek, négy emberből háromnak csak az oldaná meg a pénzügyi problémáit, ha a jelenlegi fizetését 50 százalékkal megemelnék, derül ki a GKI és a Jófogás közös felméréséből.

A 10 ezer internetező bevonásával készült felmérés szerint a magyar lakosság pénzköltési szokásait leginkább a hitelek befolyásolják, és

65 százalékunk elégedetlen aktuális anyagi helyzetével.

A felmérésben résztvevők átlagos havi jövedelme nettó 145 000 forint, amelynek a javát a kötelező kiadások viszik el. (Ez kicsit kevesebb, mint a KSH szerinti átlagos nettó kereset, az 171 500 forint volt szeptemberben.)

A válaszadók mindössze 14 százaléka nyilatkozta azt, hogy az alapvető és kötelező kiadások után jövedelméből még egyéb vásárlásokra is futja, sőt spórolni is képes. Ezt a csoportot jellemzően a nettó 250 ezer forint feletti javadalmazásúak képviselik.

Összességében átlagosan heti 16 ezer forintot költhetünk el szabadon, ennyi pénzünk marad a kötelező kiadások után. A keresetükből nehezen kijövők 50 százalékánál hónapról-hónapra jelentkeznek a megélhetési nehézségek. A pénzügyi elégedetlenség még azok esetében is fennáll (27%), akik a kötelező kiadásokon felül ugyan még tudnak költekezni, de félretenni már nekik sem sikerül.