Egyre kevesebb cég dől be Budapesten

2016.12.01. 10:07

Egy év alatt több, mint 0,6 százalékpontot esett a budapesti cégek bedőlési indexe,  megközelítve az országos átlagot – ez jött ki a Bisnode céginformációs és minősítő cég legfrissebb elemzéséből.

A budapesti felszámolások száma majdnem 7 százalékkal csökkent 2016-ban, míg a végelszámolások száma 13 százalékos nőtt. A kényszertörlések száma 40 százalékkal csökkent a tavalyi év első kilenc hónapjához képest.

A magyar vállalkozások körül-belül 40 százaléka a fővárosban működik, ezért a budapesti cégek nagyban befolyásolják az országos tendenciákat is. Két éve még 216,5 ezer vállalkozás végezte itt tevékenységét, ez mostanra 4,6 százalékkal mérséklődött. Budapesten minden nyolcadik lakosra jut egy cég, fele annyira, mint mondjuk Pest megyében, ahol még mindig elég sok a vállalkozás.

Tavaly az összes új cég 48,2 százalékát – 12 ezret – jegyezték be Budapesten, de az idei évben ez a részarány visszaesett 45 százalékra, ugyanis az első kilenc hónapban mindössze 8800 cég alakult itt. A legtöbb cég a XI. kerületben működik, ahol közel 20 ezer céget tartanak nyilván, ezután pedig  a XIII. és a III. kerület következik, 16 600 és 15 600 céggel. A legkevesebb vállalkozással a XXIII., a XX. és a XIX. kerületben találkozhatunk, ahol 1 700, 4 200 valamint 4 300 társaság működik.

A cégek körében a legnépszerűbb terület a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység. Idén – a közel 9 százalékos növekedésnek köszönhetően – már csaknem 1 200 új vállalkozás kezdte meg működését ebben a szektorban. Hasonlóan népszerűség 

  • az ingatlanpiac és 
  • a nagykereskedelem, 
  • az adminisztráció
  • és a szolgáltatások támogatása

Viszont elég sok cég meg is szűnt, a végelszámolások száma például 13 százalékkal nőtt tavaly a fővárosban (igaz, ez elmaradt az országos 15 százalékos emelkedéstől). A legtöbb ilyen eljárás az év elején indították, az első három hónapban 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Összességében viszont 6,64 százalékkal kevesebb cég szűnt meg Budapesten az év első háromnegyedében, mint 2015-ben ugyanennyi idő alatt, ami a Bisnode szerint azt jelzi, egyre kevésbé kockázatosak a fővárosi cégek. Igaz, az országos átlag ennél jobban javul, országosan több mint 16 százalékkal kevesebb céget számoltak fel az idén, mint tavaly.

Azért a fafeldolgozásra és a gumitermékek gyártására szakosodott cégekkel érdemes vigyázni a cég szerint, mert ezeknek a vállalkozásoknak több mint 3 százaléka ellen indult felszámolási eljárás az elmúlt egy évben, amitől magasabb a bedőlési indexük, mint más szektoroknak.