Elveszíti a gazdasági karát a BME

2016.12.05. 15:38

Az oktatási államtitkárság kezdeményezi, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi kara 2017-től augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább. Az államtitkárság erről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Mint írták, a fenntartó álláspontja szerint a jelenleg fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kar és az egyetem az oktatási-kutatási értékek és hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább. Kitértek arra is, hogy az egyetem a fenntartó kérése ellenére, az egyetemen belüli érdekeltekkel folytatott párbeszéd eredményként sem tudta megnyugtató módon rendezni a vitás helyzetet.

Erre tekintettel az államtitkárság az érintett egyetemek szenátusához fordul, véleményüket kérve a fenntartói kezdeményezésről. A két egyetem közötti tárgyalásokkal a fenntartó Maruzsa Zoltán miniszteri biztost bízta meg - közölte az államtitkárság.

Októberben az Index írt arról, hogy a kar az ELTE-hez kerülhet. Ezt követően a Műegyetem szenátusa - beleértve a gazdaságtudományi kar dékánját is - egyhangú állásfoglalást fogadott el, miszerint az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató szervezetre. Az Emmi korábbi cikkünk után úgy nyilatkozott, nem tervez átalakításokat a BME-n.

Frissítés: az ELTE szenátusa a jövő héten dönt 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hétfő délután elküldött közleményében azt írta, az intézmény szenátusa a következő december 12-én esedékes ülésén tárgyalja meg a BME GTK és az általa gondozott gazdaságtudományi és társadalom-, illetve bölcsészettudományi képzési feladatoknak az ELTE szervezeti keretébe történő integrálódásával kapcsolatos kérdéseket.

A közlemény szerint a szakértők "az elmúlt rövid időszakban" már megvizsgálták egy ilyen integráció várható következményeit - különös tekintettel arra, hogy az utóbbi több mint 15 év valamennyi jelentősebb felsőoktatási intézményrendszeri átalakításában "folyamatosan jelen volt a fenntartói igény és az egyetemvezetési törekvés" a gazdasági képzés iránti nyitásra, és ez a fenntartó EMMI által is jóváhagyott Intézményfejlesztési Tervében is szerepel.

Azaz a közlemény azt sejteti, hogy jövő héten az ELTE szenátusa sem fog akadályt gördíteni az ELTE GTK megalakulásának útjába.