Kamuznak az oroszok a nagy olajbizniszről?

2016.12.05. 08:55 Módosítva: 2016.12.05. 09:02

Szakértők kétségeiknek adnak hangot azzal kapcsolatban, hogy az orosz fél betartja-e a nemzetközi olajkartellnek, az OPEC-nek tett ígéretét a kőolaj-kitermelés csökkentéséről. Moszkva ugyanis nem mellékelt vállalása mellé áttekinthető módszert annak betartatására. Ez bizonytalanságot szül a piacon - derül ki a Bloomberg cikkéből, amit a Napi.hu szemlézett.

A 300 ezer hordós csökkentést ugyanis szét kellene osztani az orosz olajtermelő vállalatok között, amelyek - igazodva a főnökség elvárásához - természetesen támogatásukról biztosították a kezdeményezést, ám azt nem siettek bejelenteni, hogyan oldanák meg a rájuk eső csökkentést.

Mivel a Rosznyefty Oroszország legnagyobb olajvállalata, amely a piac felét uralja, várhatóan ez a cég nyeli le a termeléscsökkentését nagyját - vélik a moszkvai Renaissance Capital pénzügyi szolgáltató cég szakértői. A gond csak az, hogy az orosz olajcégek összeterelése egy ügy érdekében olyan, mintha macskákat próbálnánk rávenni arra, hogy falkában éljenek. Ezen az sem tud változtatni, ha az ukáz egyenesen a Kremlből jön.

Ha valóban nem tartaná be az ígéretet Moszkva, az boríthatná az amúgy is törékeny alkut, amiről itt írtunk, és amit vélhetően egyébként pont Vlagyimir Putyin hozott tető alá. Bár azért valószínűbb, hogy a Kremlt a végén odacsap, ha rakoncátlankodnának a cégek.