80 ezres támogatást ad az állam az új kártyaterminálokra

2016.12.06. 21:25

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet tisztázza a bankkártyás POS-terminálok telepítésének felpörgetésére célzott program részleteit. A terminálokra 80 ezer forint állami támogatás jár, ugyanakkor a bankok a kereskedők forgalmának arányában legfeljebb 1 százalékos díjat, a gyakorlatban legfeljebb ekkora kereskedői jutalékot kérhetnek a bankkártya-elfogadásért a boltoktól.

D  FO20090924003
Fotó: Földi Imre / MTI

A terminálok elterjesztésének célja a készpénzforgalom visszaszorítása és a bankkártyahasználat terjesztése. A kormány az idei költségvetésből 2,4 milliárd forintot szán a programra, tudta meg a Portfolio még novemberben. A lap az NGM részleteket tisztázó keddi rendeletéből is kigyűjtötte a lényeget, ennek alapján: 

  • A POS-telepítési támogatást a bankok igényelhetik, minimum ezer, maximum 10 ezer darab terminálra, legfeljebb 80 ezer forint értékben.
  • Az így telepített termináloknál havonta a boltoktól legfeljebb a kártyás forgalom 1 százalékára rúgó díjat szedhetnek, vagyis a gyakorlatban ezeknél az új termináloknál a kereskedői jutalékot 1 százalékban korlátozzák.
  • Csak olyan terminálokra lehet pályázni, amelyek színes érintőkijelzővel rendelkeznek és egyérintéses tranzakciókat (NFC) is képesek elfogadni.
  • Csak olyan kereskedőknél lehet támogatott terminált kihelyezni, ahol eddig még nem volt kártyaelfogadás, és legalább két évig vállalják, hogy a terminált üzemeltetik. Ha egy bolt megszűnik, akkor a támogatott terminált új boltba kell kihelyezni azonos feltételek mellett.
  • Ha a szolgáltató nem tudja telepíteni a terminálokat a támogatási szerződésben vállalt időpontra, akkor nem csak vissza kell fizetnie a támogatás összegét, de terminálonként 10 ezer forint kötbért is meg kell fizetnie.
  • A támogatási kérelmet a bankok december 15-ig elektronikusan adhatják be (az eAdaton keresztül), majd a beszerzett terminálokról szóló számlát jövő év május végéig kell benyújtaniuk, az új terminálokat jövő év december 31-ig kell telepíteni a bankoknak.
  • A boltoknak a programban eladott terminálokra a most a bankoknál érvényben lévő listaárakból a támogatás összegét le kell vonni.