Külföldi bankot vehet az OTP

2016.12.07. 16:01

A Reuters értesülései szerint a KBC és az OTP is ajánlatot tett a görög National Bank of Greece bolgár leánybankjára, a United Bulgarian Bankra (UBB) – írja a Portfolio.hu.

A lap szerint az OTP vezetése évek óta hangoztatja, hogy szívesen vásárolnának a régióban bankot, elsősorban ott, ahol már jelen vannak, de alacsony a piaci részesedésük. Mindazonáltal az OTP valószínűleg több vasat is tart a tűzben, az elmúlt hónapokban ukrán és szerb bankkal is szóba hozták

A bolgár szál azért merült fel, mert a görög bank az újrastrukturálási tervének keretében válna meg bolgár érdekeltségétől, hogy az eladásból befolyó összeggel erősítse meg tőkehelyzetét. A bolgár bank eladásáról még idén megállapodás születhet.

Az UBB Bulgária negyedik legnagyobb bankja, szeptember végén 1,32 milliárd leva, vagyis 211 milliárd forint volt a könyv szerinti értéke, a mérlegfőösszege pedig 7,1 milliárd leva, vagyis 1136 milliárd forint.

A Portfolio szerint ha azt nézzük, hogy akkor kell venni, amikor van eladó bank, akkor logikusnak tűnik megvenni az UBB-t, ráadásul a sok fanyalgónak is visszavágna az OTP, végre nem piszlicsáré bankot venne, az UBB-vel több mint 10 százalékkal nőne a bankcsoport mérlegfőösszege, a bolgár operációban 62 százalékos lenne a növekedés.

Viszont az OTP azokon a piacokon akar nagyobbra nőni, ahol alacsony a piaci részesedése, és ez pont nem igaz a bolgárra, ahol már most is sok paraméter alapján az első/második legnagyobb bank (kétséges, hogy a bolgár versenyhivatal rábólint-e), ilyen szempontból érdemesebb lenne Horvátországban, Romániában vagy Szerbiában bankot venni.