Icipicit növekedett az infláció

2016.12.08. 09:16

A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest pedig átlagosan 0,1 százalékkal nőttek az árak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez nem túl nagy növekedés, viszont abból a szempontból fontos, hogy az éves infláció

három éve nem volt már 1 százalék fölött. 

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője szerint  jelentősebb árváltozás nem történt egy fogyasztási főcsoportban sem. Szerinte az látszik, hogy az élelmiszerek ára a tej, tejtermékek felvásárlási árának növekedése miatt nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, és a szolgáltatások drágultak egy év alatt.

A dohánytermékek szeptemberi jövedéki adójának emelése még nem jelent meg a mutatóban, mert a régi készletek vannak forgalomban, így az év végéig jelentősen nem emeli az inflációt. Az üzemanyagok ára november elején csökkent, emiatt havi alapon árcsökkenést mértek, de éves alapon emelkedett az üzemanyagok ára. Decemberben is volt már emelés, az év végéig emelkedés várható a tavaly decemberivel ellentétben.

A karácsonyi akciók miatt  az év végéig több árucikkre is árcsökkentés lehet majd jellemző.

Január-novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek.Az első 11 havi infláció 0,3 százalék lett, a hátralévő egy hónap a KSH szerint ezen jelentősen nem fog változtatni.