A minisztérium beleállna a rezsiperbe

2016.12.09. 15:49

A kormány nem enged a brüsszeli nyomásnak, hanem megvédi a rezsicsökkentés vívmányait, sőt azok kiterjesztésén gondolkodik, közölte a Nemzeti Fejlesztési MInisztérium (NFM) az MTI-vel pénteken.

Az NFM ezzel arra reagált, hogy az Európai Bizottság az ország ellen folyó kötelezettségszegési eljárást második szakaszba léptette csütörtökön és szólt, hogy ha nagyon sürgősen nem hangoljuk össze a magyar energetikai szabályozást az uniós irányelvekkel, akkor az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

Bár a minisztérium az MTI-nek nyilatkozva hosszasan dicséri saját korábbi munkáját és a rezsicsökkentés áldásos hatásait, az EU-nak valójában nem magával a rezsicsökkentéssel van baja, és az eljárás sem a hatósági rezsiár miatt indult.

A fő konfliktus a kormány és Brüsszel között, hogy az EU a fogyasztók hosszú távú érdekében alakította ki a saját szabályait, mi azonban ezeket nem vesszük át, a kormány inkább rövid távú célokban gondolkodik, a rendszer fenntarthatósága kevésbé jelenik meg szempontként a döntésekben.

Túl nagy szerepet kap például a politikai önkény, ami ha esetileg pozitív is a fogyasztókra nézve, a kézi vezérlés a dolgok mélyén valójában inkább kárt okoz, és más csatornákon jelentkező költségeket.