Közmunkások állhatnak kéményseprőnek

2016.12.09. 07:54

Hamarosan közfoglalkoztatottak végezhetik a kéményseprést sok településen - írja a Népszava a Kéményseprők Országos Szakszervezetére (KOSZ) hivatkozva. A feladatra a katasztrófavédelem három hónap alatt készíti fel őket, de a szakmabeliek szerint ez a megoldás veszélyes lehet és akár tovább növelheti a szénmonoxid-mérgezéses esetek számát.

Az ágazatot súlytó munkaerőhiány miatt - a szükséges 1800-1900 szakembernek alig a fele maradt az ágazatban - az OKF le van maradva a kötelező kéményseprési munkák elvégzésével, a KOSZ szerint az év végéig nem lesznek képesek ellátni az alapvető szolgáltatatást, például a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését, tisztítását és kötelező felülvizsgálatát. Erre találhatták ki megoldásként, hogy közmunkásokkal duzzasztják fel a kritikusan alacsony kéményseprő-létszámot, amiről a szakszervezet csak egy megyei munkaügyi központ hirdetéséből értesült. 

Az érdekvédelmi szervezet adatai szerint már jelenleg is 60 átképzett közfoglalkoztatott végez kéményseprő feladatokat, de 2017 márciusától a megyei ellátó központok további 40-50 ember közfoglalkoztatását tervezik kéményseprői munkakörben. Közmunkás jogviszonyban és fizetésért egyhetes oktatást követően három hónapos területi szakmai gyakorlat, majd újabb hátrom hónapos elméleti oktatás és sikeres vizsga után a közfoglalkoztatottból OKJ-s végzettségű kéményseprő segédmunkás lehet, havi 180 ezer bruttó, vagyis 119 700 forintos nettó bérért.

Vámos Csaba, a KOSZ elnöke szerint a gyorstalpalón átképzett közmunkásokkal feltölteni a létszámot nem jó megoldás: eddig a szakmai képzés minimum 700-800 órás, 6-8 hónap volt egy kéményseprő mester keze alatt és 1 évig a pályakezdő csak tapasztalt szakember mellett dolgozhatott. Ezt indokolta az egyre bonyolultabb kémények, kazánok megjelenése. Ha nem elég jól képzett kéményseprők végzik az ellenőrzéseket, az könnyen a halálos szénmonoxid-mérgezések számának növekedéséhez vezethez az érdekvédelmi szervezet szetint. Vámos a lépés miatt meghallgatást kért Pintér Sándor belügyminisztertől. 

A lap az OKF-et is kereste az ügyben, ahol későbbre ígértek választ arra hivatkozva, utána kell nézniük a hirdetésnek, illetve hogy hogyan lehet közmunkást átminősíteni kéményseprőknek. Vagyis a hatóság - ami egyben a felügyeleti szerv is - vagy nem tudott a hirdetésről, vagy ha tudott, akkor csak simán kihagyta a szakmát az egyeztetésből.